A kovászos házikenyérnél nincsen jobb. A burgonyás és a medvehagymás ízek dédszüleink gasztronómiáját keltették életre.
A Csepregi Kovászolók csapata ismét klassz ötleteket mutatott be egy népes közösségi rendezvényen. A programon mintegy 30 érdeklődő vett részt.
Ízesített kenyerek változatossága elevenedett meg a régi időkből. Dédanyáink és nagyanyáink konyhájában mindennapos tevékenység volt a családtagokat alap élelmiszerekkel ellátni. A 2-3 kilós kenyerek dagasztása két kézzel, fateknőben történt, és jó fizikai erőnlétet igényelt.
A kenyérsütéshez kapcsolódó eszközök minikiállításával kísért workshop a hétvégén pékáru különlegességet tanított és mutatott be. A kínálatban szerepelt sárgarépás, medvehagymás, csokis, csípőspaprikás-sajtos, valamint kurkumás-mákos kenyér is. A kóstolás előtt a résztvevők dolgoztak saját kenyerük elkészítésén.
A kovászból, lisztből és vízből összeállított, megsózott alap ízesítését - Ziembicki Erzsébet megnyitóját követően - ismét Tájmelné Tóth Mária és Pék Ildikó mutatta meg. A tanulni vágyók saját tésztájukat rétesként nyújtották ki, amibe választás szerint áttört, kihűlt főtt burgonyát, vagy olajos magvakat tettek.
A hajtogatás és a feltekerés után a szervezők és a segítőik által hozott ízesített kenyerek kóstolója következett, ami rendkívül nagy sikert aratott. A jó társaságban beszélgetések, barátkozások mellett tippek és receptek is új gazdára találtak.
A rendezvény különlegessége volt még a helyben frissen kisütött langalló kapros, valamint medvehagymás öntettel. A jókedvet citerán játszott népzenével Kapolcsi Ottó fokozta.
A workshopon előkészített ízesített kenyereket a résztvevők otthon formázták meg és sütötték ki.
Jó kovászolást és kenyérsütést kívánok!
Fotók: Kóta Melinda/Romantikus vidék