PÉKÁRU KÜLÖNLEGESSÉGEK VIDÉKRŐL

2022. május 09. 06:52 - Az otthon szépsége

Gasztronómiai kaland volt az ízesített kenyerek kóstolása

cs19.JPG

A kovászos házikenyérnél nincsen jobb. A burgonyás és a medvehagymás ízek dédszüleink gasztronómiáját keltették életre.

A Csepregi Kovászolók csapata ismét klassz ötleteket mutatott be egy népes közösségi rendezvényen. A programon mintegy 30 érdeklődő vett részt.

Ízesített kenyerek változatossága elevenedett meg a régi időkből. Dédanyáink és nagyanyáink konyhájában mindennapos tevékenység volt a családtagokat alap élelmiszerekkel ellátni. A 2-3 kilós kenyerek dagasztása két kézzel, fateknőben történt, és jó fizikai erőnlétet igényelt.

A kenyérsütéshez kapcsolódó eszközök minikiállításával kísért workshop a hétvégén pékáru különlegességet tanított és mutatott be. A kínálatban szerepelt sárgarépás, medvehagymás, csokis, csípőspaprikás-sajtos, valamint kurkumás-mákos kenyér is. A kóstolás előtt a résztvevők dolgoztak saját kenyerük elkészítésén.

cs1.jpg

A kovászból, lisztből és vízből összeállított, megsózott alap ízesítését - Ziembicki Erzsébet megnyitóját követően -  ismét Tájmelné Tóth Mária és Pék Ildikó mutatta meg. A tanulni vágyók saját tésztájukat rétesként nyújtották ki, amibe választás szerint áttört, kihűlt főtt burgonyát, vagy olajos magvakat tettek.

A hajtogatás és a feltekerés után a szervezők és a segítőik által hozott ízesített kenyerek kóstolója következett, ami rendkívül nagy sikert aratott. A jó társaságban beszélgetések, barátkozások mellett tippek és receptek is új gazdára találtak.

A rendezvény különlegessége volt még a helyben frissen kisütött langalló kapros, valamint medvehagymás öntettel. A jókedvet citerán játszott népzenével Kapolcsi Ottó fokozta.

A workshopon előkészített ízesített kenyereket a résztvevők otthon formázták meg és sütötték ki.

cs15.jpg

Jó kovászolást és kenyérsütést kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Romantikus vidék

süti beállítások módosítása