KÁPOSZTÁS BAB FÜSTÖLT CSÜLÖKKEL

2022. május 15. 10:49 - Az otthon szépsége

A magyaros egytálételek klasszikusa

k3.jpg

Az egyszerű és gyorsan elkészíthető egytálétel vendégvárónak is kiváló.

Vannak alapanyagok, melyek társítása rendkívülinek tűnik. Kápsztás babot néhány éve kóstoltam először egy vidéki nyaralásom idején. Morzsaparti volt a tippem. Az egytálétel azonban a magyar gasztronómia meghatározó tagja. Bográcsban készítve piknikételként is klassz ízvilágot ad.

Hozzávalók:

  • 30 dkg áztatott vörösbab, vagy babkonzerv
  • 20 dkg füstölt, főtt csülök felkockázva
  • 20 dkg házi savanyú káposzta
  • 1 db vöröshagyma felaprítva
  • 1 gerezd fokhagyma felaprítva
  • zsiradék, só, feketebors, pirospaprika, babérlevél, bazsalikom a fűszerezéshez
  • zsiradék, 1 kk liszt, valamint 1 dl paradicsomlé a rántáshoz
  • 1 kk tejföl, petrezselyem, valamint pirított füstölt szalonnakocka a tálaláshoz

Elkészítés:

1./ Az apróra vágott vöröshagymát enyhén megdinszteljük, beleforgatjuk a kockákra vágott, csülköt és a babot, majd vízzel vagy húsleveslével felengedjük az ételt, és fűszerezzük.

2./ Kevés zsiradékban fokhagymás rántást készítünk, és paradicsomlével felengedjük, majd hűlni hagyjuk.

3./ Amikor a bab már megpuhult, az ételbe tesszük a savanyú káposztát, és az ízeket összeforraljuk.

4./ Tálalás előtt a kihűlt rántást a káposztás bab kevés forró levével simára keverjük, majd az ételbe öntjük.

5./ Az ételt petrezselyemmel megszórt tejföllel és ropogós házikenyérrel kínáljuk. Pirított kakastaréj szalonna is jól mutat rajta.

Jó étvágyat kívánok!

Fotó: Kóta Melinda/Romantikus vidék

süti beállítások módosítása