Vadregényes kalandtúra a Rába mentén

2022. május 20. 16:04 - Az otthon szépsége

Vadvirágok díszítik a folyó melletti kiránduló útvonalat

rab3.JPG

A Rába folyó élővilágának szépsége és gazdagsága egy laza hétvégi kirándulás alatt is feltárul.

Az osztrák-magyar-szlovén hármashatár mellett található Alsószölnök neve áttelepülőt jelent. A falut egykor a tatárok felégették, amely elől a lakosai német földre menekültek. A későbbi újjáépítés során betelepülés által lett ismét népes a terület.

raba8.JPG

A bámulatos élővilágot bemutató Rába menti tanösvény a Nagyboldogasszony katolikus templomtól indul, és megközelítőleg 5 km sétát követően oda is ér vissza.

A kiránduló útvonalat vadvirágokkal teli kaszálók, valamint folyó holtágak teszik változatossá. A barangolás során magaslesekről lehet szemügyre venni a környéket és a vadvilágot. A szarvas- és vaddisznó nyomokkal tarkított pocsolyás útvonalakon az állatok mozgásának iránya is tanulmányozható.

A Rába holtágainak szépségét csónakban ülő horgászok, valamint egy működő vízerőmű teszi még érdekesebbé és élményszerűbbé. A területen egykor malom és a fűrésztelep állt, ami 1686-ban a Batthyány uradalomhoz tartozott.

Az építményeket több tulajdonosváltást követőn lebontották. A malom és a fűrésztelep helyén 1960-ban épült meg a 2019-ben felújított vízerőmű.

Jó barangolást kívánok!

bar.JPG

Fotók: Kóta Melinda/Romantikus vidék

süti beállítások módosítása