TUDOD KIK A LEGHÍRHEDTEBB VADNYUGATI BANDITÁK?

2022. május 22. 15:13 - Az otthon szépsége

Mi volt a gengszterek titka?

v3_1.jpg

A legendák évszázadok óta velünk élnek az útonállókról. A hallott sztorik átalakulnak, de mégis izgalmasak a számunkra.

A banditák, a hamiskártyások, a marhatolvajok ideje néhány évszázada elsősorban a Vadnyugaton virágzott. Ennek világát eleveníti meg egy felsőcsatári hangulatos kricsmi. A hely légköre és a designja felidézii Billy, a kölyök /Henry McCarty/, Jesse James, Butch Cassidy, valamint a Sundance kölyök váratlan fordulatokban gazdag életmódját.

v13.jpg

Az emlékekben és a mesékben humorral fűszerezve bemutatott világ már-már a filmvászon előtt néha arra motivált minket, hogy a főhősként megjelenő haramiák szabadságának megmaradásában reménykedjünk.

A valóságot azonban nem mindig mutatta meg a mozi. A legtöbb esetben ugyanis a banditák rablógyilkosságot, tolvajlásokat és erőszakot elkövető személyek voltak, akiket gyakran a rendező szemléletmódja tett szimpatikussá az általa kreált történet által.

va5.jpg

A fehér emberek és az őslakos indiánok konfliktusa a 18. század végén kezdődött. Amerikában fellobbant az aranyláz, és a kincsekben gazdagnak vélt területeket elözönlétték a bevándorlók, a szerencsét próbáló aranyásók.

Amikor 1803-ban az Amerikai Egyesült Államok megvásárolta Louisana területét a franciáktól, a prérit a korabeli szerencslovagok is elárasztották kalandok vagy jobb élet reményében. A vásárlás folytatódott, és amerikai, ezenkívül spanyol gyarmatok is tulajdonba kerültek.

v4_1.jpg

Az aranyásók átlagban napi 20 órát dolgoztak. Az első években a holmijukat is bátran őrizetlenül hagyhatták munka közben, ám a sikerek nyomán a bűnözés is felvirágzott. A rossz múlttal rendelkező törvényen kívüliek száma és rabló tevékenysége megszaporodott, és tervszerű lett. Texas, Arizona, valamint Új-Mexikó hírhedtségét a banditák teremtették meg.

v1_1.jpg

A rend őrei a Vadnyugaton a seriffek voltak, akik teljhatalommal rendelkeztek. Náluk a rangerek kaptak nagyobb fennhatóságot, akik régiónként voltak beosztva.

v5.jpg

Az aranyláz megerősödésével a postakocsikon, valamint a vasúton utazók élete már egyáltalán nem volt biztonságban. A haramiák általában lesből támadtak, és nem csupán kincseket, hanem fiatal lányokat és asszonyokat is raboltak.

Az egyik leghírhedtebb útonálló a több álnévvel is rendelkező, kölyöknek becézett Billy volt, aki 21 éves kora előtt 8 embert ölt meg. A fiú 15 évesen lett árva, és 1 évvel később már étellopásért kapták el. A fogságból általában megszökött. Henry McCartyt 1881 áprilisában gyilkosság miatt ítélték akasztásra. A cellájából meglépett, majd 4 hónap múlva golyót kapott, miután megölt 2 seriffhelyettest is.

va6.jpg

A 19. század közepén az iparosodás megindulásával párhuzamosan a Vadnyugaton egyre több bankot alapítottak a fehérek. A szegényebb bevándorlók és az indiánok élete nem volt könnyű.

1847 szeptemberében látta meg a napvilágt Jesse James, aki bank- és vonatrabóként, továbbá a James-Vounger Gang vezetőjeként tengette az életét. Bár Jesse nagy gazdasági igazságosztó hírében állt, a gazdagoktól elrabolt vagyon szegényekkel való megosztását az életében semmi sem bizonyítja. 1882-ben Robert Ford lőtte le. Halála után is a Vadnyugat legendás alakja maradt.

A Pinka Smoke falai tehát ezt a különös időszakot elevenítették meg, miközben mexikói és amerikai ízek kerültek az asztalra.

va7.jpg

A banditák életének mozzanatai lassan háttérbe kerültek, és a kóstolás következett. Az olívás-magos zöldségsaláta ízvilága a piros-zöld színkavalkáddal jól illett a sárga és ropogósra sült steak burgonya és a csemegekukorica mellé. Az enyhén krémes, fűszeres ételek illata gyorsan odavonzotta a figyelmünket a gasztonómiai különlegességekhez.

ba4.jpg

Bár nyilvánvaló, hogy a banditák a Vadnyugaton általában a lopott, és tüzön sütött marhaszeletekkel laktak jól, azért a modern konyha jóvoltából mi sem maradtunk éhesek.

ba5.jpg

A barbeque szószban pácolt sült csirke a fokhagymás és a paradicsomos mártással igazi csemege volt. A hús egyszerűen leomlott a csontról. A szakács munkáját dícséri a coleslaw saláta is. A kifejezetten arcot összemaszatoló káposzta klassz kiegészítője volt a főételeknek.

ka.jpg

Bár a rántott hagymakarikák jellegzetes illattal ajándékozzák meg az embert egy időre, mégis a ropogósságukkal kivívták az elismerésemet.

Az ételek elfogyasztását követően ugyan az egykori western kocsmákra jellemző dalok nem szólaltak egy bárzongorán, és dohányfüst sem gomolygott a levegőben, azért a poszterekről ránk bámészkodó szélhámosok emlékeztettek arra, hogy a Vadnyugat világa korántsem volt annyira vidám, mint ahogyan azt a képzeletünk és a legendák sugallták.

A hűnözők titka valószínűleg abban volt, hogy időnként a lakosság átköltve adta át az életsztorijaikat. Kétségtelen, hogy voltak olyan gengszterek is, akik a kizsákmányolók vagyonát megdézsmálták és a szegényeknek adták, hogy az éhségben élők mindennapjait megkönnyítsék egy rövid időre.

Fotók: Kóta Melinda/Romantikus vidék

süti beállítások módosítása