KOVÁSZOS HÁZIKENYÉRREL A LEGJOBB A NAPINDÍTÁS
A friss pékáru illata és íze lenyűgöző
A reggeli befolyásolja a hangulatunkat. Jó élmény egy szelet friss házikenyérrel kezdeni a napunkat.
Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus! - tartja a bölcs népi mondás évszázadok óta. Bár az étkezési szokások sokat változtak a divattal együtt, azért az egészségünk maradt a legfontosabb.
A régi öregek konyhájában mindig volt kovász. A kemencében sütött kenyerek illatával volt tele a levegő. A ropogós házikenyér saját készítésű vajjal, zsírral vagy lekvárral a legfinomabb ételek közé tartozott a dédszüleink mindennapjaiban.
Hetente egy alkalommal madre kovászból készült friss kenyeret sütök, melynek összeállítását és fortélyait a Csepregi Kovászolóknál Tájmelné Tóth Miától és Pék Ildikótól tanultam meg kenyér workshop keretében.
Alaprecept hozzávalók:
- 400 g búzakenyérliszt /BL80/
- 270 g állott, vagy forralt és lehűtött víz /a liszt nedvességfelvételének függvényében a víz mennyisége változhat/
- 90 g madre kovász
- 2 kk só
- a hozzávalók arányos növelésével nagyobb kenyeret kapunk
Elkészítés:
1./ A madre kovászt megetetjük, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk, míg a térfogata 2-3-szorosára megnő.
2./ Az átszitált lisztet, a kovászt, valamint a vizet egy tálban addig dagasztjuk, míg elválik a tészta az edény falától. Ezt követően az alapanyagot - hőmérséklettől függően - átlagosan 45 percig állni hagyjuk.
3./ A várakozási idő után a tésztát megsózzuk, 8-10 alkalommal az edény aljához csapkodjuk, és sziromhajtogatással tesszük kicsit feszesebbé. A tésztát lefedjük, ismét állni hagyjuk, és a hajtogatást 45 percenként még háromszor megismételjük.
4./ Az utolsó hajtogatás után a kenyerünket meglisztezett deszkán kicsit kinyújtjuk. A két szélét középre behajtjuk, majd szorosan feltekerjük, és az illeszkedésnél összecsipkedjük.
5./ Amikor a formázással elkészültünk, a nyers kenyeret meglisztezett konyharuhával kibélelt szakajtóba és zacskóba tesszük. 8-10 órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
6./ A pihentetés után a tésztánkat borotvapengével megvágjuk, és kedvünk szerint mintázzuk.
7./ A kenyérsütésre használt fedett edényünket 250 fokon felforrósítjuk 20 perc alatt, majd a kenyeret lefedve kb 25 percig sütjük. Ezt követően a fedőt eltávolítjuk, és további 25 percig 210 fokon folytatjuk a sütést.
A kovászos kenyér összeállításához a lisztek változatosságának alkalmazását az ízesítéssel együtt folyamatosan, egyénileg is kitapasztalhatjuk. Jó azonban egy közösség tagjának lenni, ahol folyamatosan hasznos tanácsokat, új tippeket kapunk. Így történik ez a Csepregi Kovászolóknál.
Jó étvágyat kívánok!
Fotók: Kóta Melinda/Romantikus vidék