ITT A FEKETE SZEDER, KÉSZÍTS BELŐLE TORTÁT
A bámulatos gyümölcs a sütemények dísze, és az immunrendszerünk támogatója
A fekete szeder vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyönyörű nyári gyümölcs. Vadon található fajtája is finom.
A kirándulásaim során gyakran eszembe jut a Másfélmillió lépés Magyarországon címú 1979-ben indított műsor. Rockenbauer Pál ismeretterjesztő, gyalogos országjáró programja ma már barangolók ezreit indítja útnak hazánk egész területén.
Miért jó a fekete szeder?
Az Országos Kéktúra útvonalon sétálva tegnap fekete vadszedert is kóstoltam. A rendkívül különleges zamatú gyümölcs A, B1, B6 és C vitaminokban gazdag, így azonnal az utam első szakaszában felfrissített. A fekete szeder kalcium tartalma erősíti a csontokat, magnézium tartalma segíti a sportolókat, vas tartalma pedig a vérszegénység legyőzésében támogatja a szervezetünket. Kutatások bizonyítják, hogy rendszeres fogyasztása akadályozza az elhízást, valamint a cukorbetegség kialakulását is. Levelei teakészítésre felhasználhatók.
Mi a sztorija a szedernek?
Az ókorban a görögökés a rómaiak kedvelt csemegéje volt a növény, ugyanakkor a köszvény gyógyításra is használták Későbbi évszázadok során gyökeréből, leveleiből és kérgéből főzetet is készítettek a gyulladásos betegségek és a láz enyhítése céljából.
Egy 17. századi gyógyszerkönyv írt arról is, hogy a szederbort szíverősítőként használták. Főzete a fekélyek legyőzésében is sikeresnek bizonyult.
Mire használható a fekete szeder?
A bogyós gyümölcs kiváló díszítője és kiegészítője a desszerteknek, de a pohárkrém és a smoothie is nagyon finom a felhasználásával. Kissé fanyar, mégis édes íze frissítően hat a nyári forróságban. A rózsafélék családjába tartozó növény egyik népies neve a szederje, illetve a fekete málna. A fán termő gyümölcs alakja kicsit eltér a bokor termésétől, de az íze rendkívül jó.
SZEDERKRÉMES TORTA
Hozzávalók a piskótához:
- 6 db egész tojás
- 5 evőkanál finomított kristálycukor
- 1 csomag vaniliás cukor
- 6 evőkanál finomliszt
- 1 kiskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habosra felvert tejszín
- 1 kk friss citromlé
- 10 dkg turmixolt fekete szeder
- 3 csomag vaniliás cukor
- 1/2 csomag vaniliás pudingpor 2 dl tejjel habosítva
Elkészítés:
1./ A piskótához a tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, a fehérjékből pedig kevés só hozzáadásával kemény habot készítünk.
2./ A sárga masszába lassan felváltva beleforgatjuk a habot és a sütőporral kikevert lisztet, majd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsiben 160 fokon megsütjük.
3./ A krém hozzávalóit összekeverjük, majd a kihúlt tészta tetején elegánsan szétkenjük. A desszertet 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém vágható állapotú legyen.
4./ A sütemény tetejét bogyós gyümölcsökkel és tejszínhabbal díszítjük.
Jó étvágyat és jó barangolást kívánok!