Kirándulunk, fotózunk, kóstolunk és mesélünk | Romantikus vidék

Mesébe illenek az öreg somogyi pincék

2022/06/13. - írta: Az otthon szépsége

Gabonaföldek és mák között bújócskáztak az apró házak

ta2.jpg

A Balaton déli oldalával határos kicsi falvak sora vadvirágos mezők ölelésében fekszik.

A gabonamezőkön túl egy varázslatos világ tárul fel a Somogy megyébe érkező túrázók szemei előtt. A láprétek univerzuma védett növényeknek és állatoknak ad otthont.

A Balaton 1000 csodái között nyilvántartott hely az 1960-as években került védelem alá. A népi építészet részeként kezelt területen található 100 pince közül 35 ingatlan műemlék épület.

ta9.jpg

A vén pincék között kanyargó utakon sétálva megállt velünk az idő. A lilában pompázó mákföldek, a lehajló gabonafejek, valamint a pirosló cseresznye egészen földöntúli világba kalauzolt minket.

A hajdan Somogyországnak is nevezett hely régen még Szlavóniába is kiterjedt. Területe 5 megyével határos. Az öreg épületeket lenyűgöző látvány öleli körbe. A somogyi Nagyberek Magyarország egyik legtitokzatosabb tájegysége.

A változatos madárvilág, a ligetes, bozótos részek, a szőlővel tarkított apró utcák rengeteg élményt adnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A környéken található Fehérvízi Láp területe 1977-től védett.

Jó barangolást kívánok!

Fotók: Kóta Melinda

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr2417857023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása