Kirándulunk, fotózunk, kóstolunk és mesélünk | Romantikus vidék

Ezért kirándulj a tömördi kéktúra útvonalon

2022/06/20. - írta: Az otthon szépsége

Titokzatos épületek és gabonaföldek szegélyezik az utat

to0.JPG

Magyarország tájait megismerni lépésről lépésre nagyon klassz program. Életre szóló élményt ad.

Az Országos Kéktúra jelvényes útvonalait sokan végigjárták már. A kijelölt ösvényeken történő kirándulás egyre népszerűbb.

Az Országos Kéktúra alapításának története

Hetven éve 1952 elején a Lokomotív Természetjáró Szakosztály vezetői egy sítáborban beszéltek meg egy teljesíthető, élményeket nyújtó vándorlási lehetőséget hazánk egész területére kiterjedóen. A közösségi túrázáson kezdetben kizárólag az alapítók vehettek részt.

Az Országos Kéktúra útvonal Magyarország legszebb hegyi ösvényeit érinti. Időkorlátozás nélkül járható végig.

to17.jpg

A túra népszerűsítésében kiemelkedő szerepe volt a Magyar Televízió forgatócsoportjának Rockenbauer Pál vezetésével. A csapat 1979. július 31-én indult útnak, és a rendező irányításával gyalog járta be az útvonalakat.

Chernel-kastély és kúria

A tömördi kéktúra útvonal egyik leglátványosabb pontja a településen álló Chernel-kastély. Az egykor Themerd névvel jelölt település a Garay földesurak irányítása alatt a kőszegi Jurisics-várhoz tartozott. A kastélyt 1809-ben Chernel György építtette klasszikus stílusban egy 18. századi palota helyére, aki emléket állított házasságkötésének, valamint a győri napóleoni csatának is.

Az öreg épület bejáratánál ódon, enyhén rozsdás postaláda fogadja a kíváncsi túrázókat. A kastély udvarán kisebb vadvirágos rét található, ahol a virágok mentén egy kidőlt szederfa gyümölcsét kóstoltuk meg. A különleges hangulatú épületnek 2019-ben új tulajdonosa lett, aki megkezdte a felújítási munkákat, melyek jelenleg is folyamatban vannak.

Miután a kezünk és a szánk csodaszép lila színben tündökölt az érett gyümölcsöktől, tovább haladtunk a Chernel-kúria irányába. Az uradalomhoz tartozó kisebb ingatlan 1780-ban épült. Egykor Chernel Antal urilakjaként funkcionált. Az épület jelenleg lakatlan.

Gabonaföldek és a természet szépsége

A falut elhagyva bozótos, vadregényes erdei ösvényeken vezetett tovább a kéktúra útvonal. Bodzabokrok magasodtak mellettünk, miközben kíváncsian kémleltük az erdőt a portyázó vadak után. Az avar ropogása, valamint a gallyak reccsenése hívta fel a figyelmünket arra, hogy nem vagyunk egyedül.

A lenyugvó nap fényében tündöklő gabonamezők varázslatosan hullámoztak az enyhe szélben. A mesebeli éhes vándorokhoz hasonlóan fácánok, valamint őzek társaságában kóstoltuk meg a vadcseresznyét.

Tömörd irányából az út Kincsédpuszta mellett vezet el egészen az Ablánci malomig. Mivel későre járt már az idő a rengeteg bámészkodásnak köszönhetően, a félig bejárt utunkon visszafordultunk, hogy alkonyatban is megcsodáljuk a bókoló, érett gabonafejeket, és az éhes erdőlakókat. Mesés élmény volt.

to4.JPG

Jó barangolást kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Romantikus vidék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr6617860831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása