2022. jún 20.

EZÉRT KIRÁNDULJ A TÖMÖRDI KÉKTÚRA ÚTVONALON

írta: Az otthon szépsége
EZÉRT KIRÁNDULJ A TÖMÖRDI KÉKTÚRA ÚTVONALON

Titokzatos épületek és gabonaföldek szegélyezik az utat

to0.JPG

Magyarország tájait megismerni lépésről lépésre nagyon klassz program. Életre szóló élményt ad.

Az Országos Kéktúra jelvényes útvonalait sokan végigjárták már. A kijelölt ösvényeken történő kirándulás egyre népszerűbb.

Az Országos Kéktúra alapításának története

Hetven éve 1952 elején a Lokomotív Természetjáró Szakosztály vezetői egy sítáborban beszéltek meg egy teljesíthető, élményeket nyújtó vándorlási lehetőséget hazánk egész területére kiterjedóen. A közösségi túrázáson kezdetben kizárólag az alapítók vehettek részt.

Az Országos Kéktúra útvonal Magyarország legszebb hegyi ösvényeit érinti. Időkorlátozás nélkül járható végig.

to17.jpg

A túra népszerűsítésében kiemelkedő szerepe volt a Magyar Televízió forgatócsoportjának Rockenbauer Pál vezetésével. A csapat 1979. július 31-én indult útnak, és a rendező irányításával gyalog járta be az útvonalakat.

Chernel-kastély és kúria

A tömördi kéktúra útvonal egyik leglátványosabb pontja a településen álló Chernel-kastély. Az egykor Themerd névvel jelölt település a Garay földesurak irányítása alatt a kőszegi Jurisics-várhoz tartozott. A kastélyt 1809-ben Chernel György építtette klasszikus stílusban egy 18. századi palota helyére, aki emléket állított házasságkötésének, valamint a győri napóleoni csatának is.

Az öreg épület bejáratánál ódon, enyhén rozsdás postaláda fogadja a kíváncsi túrázókat. A kastély udvarán kisebb vadvirágos rét található, ahol a virágok mentén egy kidőlt szederfa gyümölcsét kóstoltuk meg. A különleges hangulatú épületnek 2019-ben új tulajdonosa lett, aki megkezdte a felújítási munkákat, melyek jelenleg is folyamatban vannak.

Miután a kezünk és a szánk csodaszép lila színben tündökölt az érett gyümölcsöktől, tovább haladtunk a Chernel-kúria irányába. Az uradalomhoz tartozó kisebb ingatlan 1780-ban épült. Egykor Chernel Antal urilakjaként funkcionált. Az épület jelenleg lakatlan.

Gabonaföldek és a természet szépsége

A falut elhagyva bozótos, vadregényes erdei ösvényeken vezetett tovább a kéktúra útvonal. Bodzabokrok magasodtak mellettünk, miközben kíváncsian kémleltük az erdőt a portyázó vadak után. Az avar ropogása, valamint a gallyak reccsenése hívta fel a figyelmünket arra, hogy nem vagyunk egyedül.

A lenyugvó nap fényében tündöklő gabonamezők varázslatosan hullámoztak az enyhe szélben. A mesebeli éhes vándorokhoz hasonlóan fácánok, valamint őzek társaságában kóstoltuk meg a vadcseresznyét.

Tömörd irányából az út Kincsédpuszta mellett vezet el egészen az Ablánci malomig. Mivel későre járt már az idő a rengeteg bámészkodásnak köszönhetően, a félig bejárt utunkon visszafordultunk, hogy alkonyatban is megcsodáljuk a bókoló, érett gabonafejeket, és az éhes erdőlakókat. Mesés élmény volt.

to4.JPG

Jó barangolást kívánok!

Fotók: Kóta Melinda/Romantikus vidék

Szólj hozzá

country kirándulás erdő vidék kéktúra gabonaföld Vas megye Tömörd