2022. júl 14.

BÁMULATOS PANORÁMA ÉS FEKETE BÁRÁNY A TÓTI - HEGYEN

írta: Az otthon szépsége
BÁMULATOS PANORÁMA ÉS FEKETE BÁRÁNY A TÓTI - HEGYEN

Gyönyörű a kilátás 360 fokban a környezű tanúhegyekre és a Balatonra

to8_1.JPG

Forró nyári napokon a fák árnyékában kirándulni, majd a Balaton vizében megmártózni jó program.

Van az úgy, hogy barangolni, csavarogni vágyunk egy kicsit csendes falvak és vadvirágos rétek között, amit egy szép körpanorámával szeretnénk kiegészíteni.

A Balaton-felvidéken csendben nyugvó vulkanikus eredetű hegyek között rejtőzik a 346 m magas Tóti-hegy. A Salföld, valamint Káptalantóti irányából is járható zöld túraútvonal végén kilátó nélkül is körbecsodálhatjuk a környéket madártávlatból.

to1_1.JPG

A hegy lábánál található pincészet parkolója közelében szürkemarhák legeltek békésen az indulásunk idején. A védelmező árnyékot adó fák között sétálva egy-egy kitérővel megnéztük a félbehagyott bazalbánya részeit. A hatalmas falak és a kőtömbök ma is árulkodnak arról, hogy évekkel korábban a területen kitermelés történt.

A lankásnak tűnő kiépített útvonal után a hegycsúcsra meredek, erdei ösvény vezetett fel. A magasban azonban csodálatos kilátás fogadott minket, ahol egy rögtönzött minipikniket is azonnal rendeztünk a fáradtságunk enyhítésére.

Az utunk során az öreg pincék közötti nézelődésünket még humorral megfűszerezte egy nagy, békésen pihenő, vastag bundájú fekete bárány. A bágyadt együgyű bámulása először kicsit ijesztőnek tűnt, de teljes ártalmatlan volt. Elfoglalta magát a lankás dombok nézegetésével, amit hozzá hasonlóan mi is megtettünk. Lélekemelő látvány volt.

Jó barangolást kívánok!

Szólj hozzá

country hegymászás kirándulás vidék tanúhegy fekete bárány Balaton Balaton-felvidék Tóti-hegy