Kirándulunk, fotózunk, kóstolunk és mesélünk | Romantikus vidék

Békebeli nyugalom és hagyományok az oszkói pincefaluban

2022/07/17. - írta: Az otthon szépsége

Szőlőtermesztés, pálinkafőzés, valamint borászat is zajlik az öreg falak között

ol1.JPG

A lombos fák ölelésében található pincék mesébe illő látvánnyal emelkednek ki a környék falvai közül.

Szerző: Kóta Melinda

A lankás dombok az aranyló gabonamezőkkel a napsütésben szépséget árasztottak, amikor megérkeztünk néhány hete kirándulás céljából az oszkói pincesorra. A csendben álló öreg épületek között szalmabálák, gyümölcsfák és szőlőlugasok tanúskodnak arról, hogy a terület egy részén napjainkban is gazdálkodnak.

ol2.JPG

A falut követő környéken az eredeti állapotban lévő vén ingatlanok között 20 pince őrzi már csupán azt az eredeti állapotot, amelyen még látható, hogy hagyományos technológiával épült. A zsúpfedeles présházak nagy része már elmúlt 200 éves.

A környék szőlőtermesztési tevékenységéről az első írásos emlékek a 13. században keletkeztek. A Hegypásztor Birtok a 700 lelket számláló Oszkótől 1,5 km távolságban fekszik a Zalabér felé vezető út irányában.

A térségben álló, a népi építészet jellegzetességeit megelevenítő apró házakban nem volt külön pince kialakítva. A szőlő feldolgozása a rendelkezésre álló helyiségekben történt az elmúlt évszázadokban.

A Hegypásztor Birtokon rendszeresen hagyományőrző típusú rendezvények is megvalósulnak népdalok éneklése, valamint néptánc kíséretében. Mi is egy ilyen alkalommal sétáltuk körbe a környéket, miközben dióba forgatott kürtöskalácsot kóstolgattunk.

A barangolásunkat végül egy magányosan álló romos pince udvarán vacsorázó őzbak bámészkodása tette még érdekesebbé. Miután kellemesen kicsodálkoztuk magunkat, elégedetten indultunk haza sok jó élménnyel.

Jó barangolást kívánok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr4017884833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása