2022. júl 17.

BÉKEBELI NYUGALOM ÉS HAGYOMÁNYOK AZ OSZKÓI PINCEFALUBAN

írta: Az otthon szépsége
BÉKEBELI NYUGALOM ÉS HAGYOMÁNYOK AZ OSZKÓI PINCEFALUBAN

Szőlőtermesztés, pálinkafőzés, valamint borászat is zajlik az öreg falak között

ol1.JPG

A lombos fák ölelésében található pincék mesébe illő látvánnyal emelkednek ki a környék falvai közül.

A lankás dombok az aranyló gabonamezőkkel a napsütésben szépséget árasztottak, amikor megérkeztünk néhány hete kirándulás céljából az oszkói pincesorra. A csendben álló öreg épületek között szalmabálák, gyümölcsfák és szőlőlugasok tanúskodnak arról, hogy a terület egy részén napjainkban is gazdálkodnak.

ol2.JPG

A falut követő környéken az eredeti állapotban lévő vén ingatlanok között 20 pince őrzi már csupán azt az eredeti állapotot, amelyen még látható, hogy hagyományos technológiával épült. A zsúpfedeles présházak nagy része már elmúlt 200 éves.

A környék szőlőtermesztési tevékenységéről az első írásos emlékek a 13. században keletkeztek. A Hegypásztor Birtok a 700 lelket számláló Oszkótől 1,5 km távolságban fekszik a Zalabér felé vezető út irányában.

A térségben álló, a népi építészet jellegzetességeit megelevenítő apró házakban nem volt külön pince kialakítva. A szőlő feldolgozása a rendelkezésre álló helyiségekben történt az elmúlt évszázadokban.

A Hegypásztor Birtokon rendszeresen hagyományőrző típusú rendezvények is megvalósulnak népdalok éneklése, valamint néptánc kíséretében. Mi is egy ilyen alkalommal sétáltuk körbe a környéket, miközben dióba forgatott kürtöskalácsot kóstolgattunk.

A barangolásunkat végül egy magányosan álló romos pince udvarán vacsorázó őzbak bámészkodása tette még érdekesebbé. Miután kellemesen kicsodálkoztuk magunkat, elégedetten indultunk haza sok jó élménnyel.

Jó barangolást kívánok!

Szólj hozzá

country kirándulás falu vidék pincefalu Oszkó Vas megye