AZ IGAZI HÁZI KENYÉRSÜTÉS FORTÉLYAIT OKTATJÁK

2022. július 24. 15:02 - Az otthon szépsége

A Csepregi Kovászolók falvakat és városokat is elbűvölnek a gyakorlati tudásukkal

m1.jpg

Szívvel, lélekkel, kovásszal. A Csepregi Kovászolók Társaságának filozófiája egyre jobban hódít.

Amióta megismertem a civil szervezet kedves tagjait és a tevékenységüket, megváltoztak a hétköznapjaim és a hétvégéim is egy kicsit. Mindig jó érzés készülni a közös kovászolásra, valamint a workshopok jó hangulatára. És izgalmas is egyben, mert ismét barátságok születnek a kenyérsütés alatt. Mindig tanulhatunk valami újat, és megbeszélhetjük a próbálkozásainkat, a tapasztalatainkat is.

A Csepregi Kovászolók Társasága az elmúlt héten Szombathelyen járt. A vasi székhelyen megrendezett workshopra a szomszédos Veszprém megyéből is érkezett vendég.

m2.jpg

Szombathelyen a helyszín egy régi óvodaépület volt. A reggeli órákban a kicsik pingált termeinek falai között egy előtérben vártuk az érkezőket. A regisztrált vendégek elfoglalták az asztaloknál a helyüket, ahol piros és beige színű vájling is előkerült felidézve nagyanyáink konyhájának jellegzetes vidéki hangulatát.

m3_1.jpg

A hagyományőrző módszer szerint a kenyerek dagasztása ismét kézműves kovász felhasználásával történt, amit a szervezők biztosítottak a résztvevők számára. A tanulás izgalma velünk volt.

A kovászolás történetéhez tartozik, hogy a magyar kenyér már a 18. században is nagyon híres volt. Minden lánynak szükséges volt megtanulnia a kenyérsütést férjhezmenetele előtt. Kislányként a nagymamámtól sok sztorit hallottam én is arról, hogy otthon a családban a dagasztás hatalmas teknőben történt. A kemencében 3-4 kg-os kenyerek készültek, és 5-7 napig is elálltak tartósítás nélkül. Abban az időben a kovász az első nyers kenyérből eltett tészta volt. A tevékenységhez a szakajtó is nélkülözhetetlen volt.

Az emlékeimben erősen él egy falusi, fekete kalapos ember, aki teknőkészítő volt, és fejszével a vállán járta a nagyszüleim faluját, hogy a disznóöléshez és a kenyérkészítéshez szükséges eszközöket elkészítse. Vili bácsinak hívták, és hatalmas bajusza volt.

Dédanyáink idejében a kemencében többféle kovászos pékárut is készítettek egy-egy családban. A gyerekek egyik kedvence volt a kicsi cipó, ami 10 perc alatt sült meg, és egy férfi napi kenyéradagjával volt azonos nagyságú. Nagy népszerűsége volt még a pomposnak is, melyet a kenyértésztához hasonlóan hajtogattak, és különböző ízekben lekvárral vagy túróval készítettek.

A Csepregi Kovászolók a régi idők hagyománya szerint saját tapasztalataik alapján adják át a házi kenyérkészítés, valamint a kovászolás tudományát, amely minden alkalommal számomra is rengeteg új élményt jelent. Így történt ez Szombathelyen is.

m4_1.jpg

Keresd a rendezvényeket, és látogasd meg a workshopokat. Ha már tapasztalt kenyérsütő vagy, akkor téged is vár 2022. augusztus 6-án a II. Csepregi Kovászos Amatőr Kenyérsütő Verseny a Malomkertben.

pottyos.jpg

Jó kovászolást és kenyérsütést kívánok!

Fotók: Kóta Melinda

süti beállítások módosítása