Kirándulunk, fotózunk, kóstolunk és mesélünk | Romantikus vidék

A kredenc

2022/07/24. - írta: Az otthon szépsége

A fiókos szekrény a ház fontos dísze volt

kr0.jpg

A régi korok hangulata ismét hódít.

A kredencek modern, vintage, antik stílusban is népszerűek.

Az ókori Egyiptomnak a bútorok kialakításában jelentős szerepe volt az európai formatörténet szempontjából is. Az asztalok és az ülőbútorok, valamint a ládák mellett a kredenc tároló berendezési tárgyként funkcionált. A gyakran cirádás, boltíves, vagy egyéb formákkal díszített bútordarab a kinyitható, üveges résszel, valamint az apró fiókokkal esztétikus látvány volt a ház minden helyiségében.

kr5.jpg

A mesteremberek által készített míves és egyszerű edénytároló kiegészítők dédanyáink és nagyanyáink életét is végigkísérték. A szekrények a ház előterében vagy a konyhájában álltak, és fiókjaik gyakran kincseket rejtettek.Bár fémből készült formája kevésbé volt jellemző, az úri otthonokban megfelelt a mai páncélszekrény ősének.

kr1.jpg

A kredenc gyakran a régi parasztotthonok egyik legszebb központi eleme volt. Formája, díszítése koronként változott. Déd- és nagyanyáink korában az örökségként vagy nászajándékba kapott tálalóedényeket az üveges részben tárolták, az ezüst evőeszközöket pedig a fiókok rejtették. Ezeket az eszközöket ünnepnapokon és vendég érkezésekor használták.

kr6.jpg

kr7.jpg

Te kedveled a vidéki hangulatot?

Fotók: Pinterest

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr2017889685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása