Kirándulunk, fotózunk, kóstolunk és mesélünk | Romantikus vidék

A kenyér az élet jelképe

2022/08/19. - írta: Az otthon szépsége

Az ókorban fizetőeszközként is elfogadták a búzakenyeret

5.jpg

A kenyér a magyar paraszti családok mindennapjaiban kincs volt. Úgy mesélték, ha kenyered van, mindened van.

A kovászos házikenyérnek nincsen párja. Az íze, az illata és az állaga is nagyszerű.

Pörkölt mellé ideális a tunkolásra. A zsíros kenyér lilahagymával, paprikával és paradicsommal a legegyszerűbb, mégis az egyik legfinomabb étel tapasztalatom szerint.

A kenyér az élet jelképe. Az aratáshoz kapcsolódó hálaáldozatokat már évezredekkel korábban is megünnepelték. A Mózesi törvények értelmében csupán az ünnep után sütötték meg az új búzából az első kenyeret.

Kulturális történelmi emlékek alapján elsőként Egyiptomban készítettek kelesztéssel kenyeret, amelynek a formája leginkább lepényre hasonlított. Az ókorban a búzakenyér hatalmas értéknek számított, fizetőeszközként is elfogadott volt.

Más nemzetekhez hasonlóan hazánkban is babonák, furcsa hiedelmek is kapcsolódtak a kenyérsütéshez. Pénteken sokáig kifejezetten tilos volt a kenyérsütés. A folyamatot és az eredményt különböző szokásokkal igyekeztek segíteni. Gyakran az asszonyok a tészta kemencébe helyezése során keresztet vetettek a sütőlapáttal, valamint idegennek nem lehetett a sütés folyamatát megnézni.

Bár a kenyérnek napjainkban már rengeteg elterjedt formája és ízvilága létezik, az egykori parasztkultúra alapján igaz, amit a Mindenható felé kérésként sokan akár naponta is megfogalmaznak: "Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma."

KOVÁSZOS FEHÉR KENYÉR ALAPRECEPT:

  • 500 g búzakenyérliszt (BL80)
  • 340 g állott csapivíz vagy szénsavmentes ásványvíz
  • 100 g madre kovász
  • 12 g só

1./ A madre kovászt megetetjük, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk, míg a térfogata 2-3-szorosára megnő.

2./ Az átszitált lisztet, a kovászt, valamint a vizet egy tálban addig dagasztjuk, míg elválik a tészta az edény falától. Ezt követően az alapanyagot - hőmérséklettől függően - átlagosan 45 percig állni hagyjuk.

3./ A várakozási idő után a tésztát megsózzuk, 8-10 alkalommal az edény aljához csapkodjuk, és sziromhajtogatással tesszük kicsit feszesebbé. A tésztát lefedjük, ismét állni hagyjuk, és a hajtogatást 45 percenként még háromszor megismételjük.

4./ Az utolsó hajtogatás után a kenyerünket meglisztezett deszkán óvatosan kinyújtjuk. A két szélét középre behajtjuk, majd szorosan feltekerjük, és az illeszkedésnél összecsipkedjük.

5./ Amikor a formázással elkészültünk, a nyers kenyeret meglisztezett konyharuhával kibélelt szakajtóba és zacskóba tesszük. 5-8 órán át a hűtőben pihentetjük.

6./ A pihentetés után a tésztánkat borotvapengével megvágjuk, és kedvünk szerint mintázzuk.

7./ A kenyérsütésre használt fedett edényünket 250 fokon felforrósítjuk 20 perc alatt, majd a kenyeret lefedve megközelítőleg /sütőfüggő/ 25 percig sütjük. Ezt követően a fedőt eltávolítjuk, és további 25 percig 210 fokon folytatjuk a sütést.

Jó sütést, finom ízeket kívánok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr6717911309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása