Történelmet írtak a Csepregi Kovászolók

2022. augusztus 24. 20:37 - Az otthon szépsége

Közösségi rendezvényen készült 14 féle kovász felhasználásával 6 cipó

kk1.JPG

Nagyanyáink örökségeként hagyományszerűen kovászos kenyeret készíteni, és az örökséget továbbadni nagyszerű tevékenység.

Azt mondják, hogy nem az számít elsősorban, hogy mennyi év volt az életedben, hanem hogy mennyi élet volt az éveidben.

Bölcs megállapítás. És kovászolni mindig jó. A Csepregi Kovászolók Társaságának én is valamiféle speciális módon a tagja vagyok, ami az egyik legklasszabb történés a mindennapjaimban. Kovászolni, házikenyeret készíteni, érezni a frissen sült pékáru illatát valamint ízét, és mindezt a saját kezem munkája eredményeként megtapasztalni leírhatatlanul jó élmény.

kk4.JPG

Minden közösségi kenyérsütésre nagy örömmel készülök, és szívesen részt veszek a történésekben. Nem is munkának, inkább kihagyhatatlan élménynek nevezem ezt a tevékenységet. És igen, egy nemzeti ünnep alkalmával szabadtéri kovászolásban közreműködni szuper dolog volt.

manci.JPG

Tájmelné Tóth Mária, azaz Mia főszervező koordinálásával mindannyian nagyon vidáman, örömmel, és rengeteg humorral tettük a dolgunkat a kissé borongós, őszies időjárásban, miután Csepregen a kovászolók standjánál találkoztunk kora délután az elmúlt hétvégén. Mancika kovászom társra is talált néhány percig Benőke mellett, aki szintén belekerült a helyben dagasztott kenyértésztába.

Hogy miért adunk kissé bolondos módon neveket egy élelmiszer alapnyagnak? A kovász él. Dolgozik. Egészen fantasztikus hatást vált ki egy teknő kenyértészta apró részeként. Szóval időnként megérdemel egy kis mókát.

Kicsi hazánk eltérő területein őrlő malmokból érkezett liszteket, a 14 kovászt, valamint a vizet. közös munkával a kovászolók társaságának néhány tagja dolgozta össze, majd dagasztotta meg. Közben a tagok által előző nap otthon kisütött aszaltparadicsomos, sülthagymás, céklás ízesítésű kenyereket kóstolhatta az érdeklődő közönség, amelyek pillanatok alatt elfogytak.

A 14 féle családban nevelt különböző kovászok felhasználásával készített, és kemencében megsütött cipók szépek és finomak voltak. Aki nem hiszi, járjon utána. Én megtettem. Megkóstoltam, és nagyon ízlett!

Te már kipróbáltad a kovászos házikenyér készítést? Klassz ízeket kóstolsz majd, ha megteszed! Figyeld a dunántúli workshopjainkat, hátha valamikor személyesen is találkozol Miával, és velünk!

kk20.JPG

Szöveg és fotó: Kóta Melinda

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr5417915523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása