Bámulatos Kardos Tamás fotóművész gyűjteménye

2022. szeptember 04. 14:53 - Az otthon szépsége

A Fényíróműhely kiállítótermet a művész fotósklub helyiségnek is megnyitotta

kard7.jpg

A fényképészet története tárul fel abban a helyiségben, ahol egy fotóscsoport tagjai alapítottak klubot.

Azt mondják kicsi a világ. És vitathatatlanul aprók vagyunk benne mi magunk is.

Amikor Kardos Tamás fotóművész Életképek című jubileumi könyvéhez hozzájutottam évekkel korábban, még nem gondoltam, hogy később magával az alkotóval személyesen is megismerkedek majd. De az elmúlt héten így történt.

A korábban Fényíróműhelyként megnyitott kiállítás helyszíne a szombathelyi Zsidó Kultúra Házában augusztus 29-től klubhelyiségként is működni kezdett néhány elszánt, tehetséges fotós csapatmunkájaként. A közösség alapítója és vezetője Vass Péter Bexter.

kard8.jpg

Időnként nagyon jó és hasznos élmény kimozdulni a megszokott komfortzónánkból. Bár kiállításokra ritkán járok, mégis a fotózás iránti szűnni nem akaró rajongásom képes megmozdítani engem is különböző programokra.

Gyönyörű napfényes délután indultam útnak az elmúlt hét elején, hogy Kardos Tamás kiállítását néhány fotós társaságában megnézzem a szombathelyi Magyar Művészeti és Innovációs Központ aulájában. A festőművészek munkáival körbevett fényképek színvilága és hangulata is magával ragadó volt az első pillanattól.

Miközben a többiekre vártam, egy nagy, fekete versenyzongora jelenléte erősen motivált zenélésre is. Ám a kiállítóterem felelősének kissé zord hozzáállása - teljesen helyes módon - rendre intett a laza viselkedésemből. A figyelmem ismét a fotózásra irányult néhány másodperc után.

kard1.jpg

Miután megismerkedtünk Tamással Bexter szervezésének köszönhetően, a képek nézegetésének kíséretében jó hangulatú sztorizás kezdődött élethelyzetekről és a fotók elkészítésének körülményeiről. A történetek hallatán újra felfrissült bennem a fényképezés iránti rajongás. A fotókról áradó természetesség menedék volt számomra a digitális manipulációk képi ábrázolásának korszakában.

Kardos Tamás egyébként 8 éve, 2014-ben egy fotókiállítással búcsúzott el szülővárosától, Szolnoktól. A fotóművész az Alpokalja gyönyörű hegyvonulatainak ölelésében építette fel új otthonát a történelmi kisváros, Kőszeg közelében. Az alkotó az elmúlt években Vas megyében is bemutatta már néhány helyen korábbi munkáit. 2021-ben pedig a közönség előtt megnyitotta kapuit a Fényíróműhely fotótörténeti és fotózástechnikai kiállítás is. Az idei év augusztusának 29. napjáig még nem jártam a helyszínen.

kard2.jpg

Bármennyire szívesen nézegetek Tamástól származó fényképeket, az új klubhelyiség iránti kíváncsiságom nem hagyott nyugodni. Várakozásomon felüli gyönyörű világ várt.

kard5.jpg

Ahogy beléptem a Fényíróműhely ajtaján, a fotóst legyűrte bennem a lakberendező, és rabul ejtett a látvány. Az antik bútorok, az ódon, mégis patinás eszközök bevontak egy olyan univerzumba, amit csupán a könyvek lapjairól ismertem. Érezni akartam a régmúltat, így két helyes mackó közé be is költöztem a cuccaimmal egy elegáns kanapéra.

kard6.jpg

A műteremként is használható helyiség klassz módon van berendezve. A tárgyak az elmúlt évszázadok pillanatait is behozták számomra a jelenbe, ugyanakkor megállt velem az idő.

kard3.jpg

Már csupán egy régi abroncsos estélyi ruha kellett volna, hogy a 19. századi európai irodalom könyvlapjairól a regények epizódjai megelevenedjenek.

kard9.jpg

Kardos Tamás gyűjteménye Magyar Zoltán fotózástechnikai eszközeivel képez teljes egészt. Rendkívüli, felejthetetlen élmény volt ezt látni. Köszönet érte.

Szöveg és fotó: Kóta Melinda

süti beállítások módosítása