Kirándulunk, fotózunk, kóstolunk és mesélünk | Romantikus vidék

Maribor, a legendásan szép város

2022/09/24. - írta: Az otthon szépsége

Őszi árnyalatokban pompázik Szlovénia második legnagyobb települése

marny.JPG

Maribor épületeinek fehér, sárga, vörös színvilága egyesült a szeptemberi napsütésben a Dráva és a Pohorje kékjével.

Az indián nyár fényei az őszi hónap elején rendkívül elragadó hangulatot teremtettek

Szlovénia második legnagyobb városában a hegyvonulatok lábainál. Bár a csúcsokat még nem fedte hó amikor meglátogattuk a települést, minden lépés emlékeztetett a természet szépségére, és Maribor elegáns óvárosának rejtelmeire is.

Többször is körülnéztem már a szomszédos ország területén, ám az utam korábban elsősorban mindig a Triglavra, valamint a méltán híressé vált mediterrán stílusú kisvárosra, Piranra fókuszált. Vitathatatlanul csodálatos mindkét környék, ám Maribor is - mondom stílusosan - 'levett a lábamról'.

A magyar tenger közeléből a szeptemberi napsütésben indultunk útnak az elmúlt héten, hogy nyárpótló pihenésünk első napján különlegeset lássunk. 2 év járványügyi bezártság után, kicsit félszegek voltunk a külföldre történő utazásban, hiszen az infrastruktúra is sokat változott. A kevéske bátorsággal fűszerezett kíváncsiságunk azonban végül legyőzte az átmeneti bizonytalanságunkat.

A viszonylag apró területű Szlovénia tiszta és gyönyörű. Az autópályáról bámészkodva már utazás közben is megtapasztaltuk az alpesi legelők léleksimogató hangulatát, gyönyörű színvilágát. Úticélunkat elérve Maribor pedig az első pillanattól belopta magát a szívünkbe.

A német terület szélén, Graztól 60 km távolságban fekvő település pontosan 10 éve volt Európa Kulturális Fővárosa. Bár ottjártunkkor látványos lézershowban nem volt részünk, a város történetéről szóló fotókiállítást meg tudtuk nézni a központi téren.

ma9.JPG

Mariborról az első írásos emlékek a 12. századból származnak. A város a területi harcok ellenére évszázadokon át a Habsburg birodalom része maradt. Az első világháború a 20. század elején a helység viszontagságos sorsában újabb nehézségeket hozott, ám a település végül keserves harcok árán erős szlovén kézben maradt.

ma10.JPG

A Szlovén Stájerország gazdasági és kulturális központja rengeteg látnivalóval fogadja az érkezőket. Nekünk csupán egy sétára volt időnk a gyönyörű színkavalkádban. A látvány azonban egyértelműen meggyőzött minket arról, hogy a városba hosszabb időre is szükséges visszatérnünk.

Miután a Városháza eleganciájára és a szabadtéri kiállítás érdekességeire rácsodálkoztunk, a szeptemberi forróságban - merthogy éppen 30 fok volt kora délután - megnéztük a sétálóutcákon bóklászva az öreg színes épületeket. Valamiféle különös báj vette körül a barangolásunkat. A többszáz éves, időnként már-már omladozónak tűnő boltíves sikátorokban a múlt és a jelen egyszerre tárult fel a szemünk előtt.

Az ódon falak között sétálva úgy tűnt, hogy Maribor egyik legkülönlegesebb ingatlana a 13. században épült, henger alakú, robusztus megjelenésű Bírósági torony. Az egykor fogdaként is működő épület valószínűleg legendákat tudna mesélni a zsiványokról, a lázadókról, és még sok másról is, ha meg tudna szólalni.

Tűnődés közben eszünkbe jutott, milyen régen látogattuk már meg a Predjama kastélyt, melynek lakója sokáig a hírhedt Erazem gróf volt, ki egy vita miatt még gyilkosságra is parancsot adott. Egy legenda szerint állítólag meggyilkoltatta az osztrák császár egyik rokonát. De erről majd később mesélek, amikor ismét körbejárjuk a helyet. Addig is rejtse el az őszi köd a furcsa sztorit.

mar3.JPG

Az indián nyár hangulatában a csavargásunk után bizony kedvünk lett volna végighajózni a Dráván, az időnk azonban véges volt a körülnézésre. Majd legközelebb pótoljuk az elmaradt élményeket.

mar4.JPG

Fotók: Kóta Melinda

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr1117938710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása