Csupa egészség bazsalikomos gombaleves tejszínnel

2022. szeptember 25. 14:25 - Az otthon szépsége

A borongós őszi napokon is jó élményt ad egy forró zöldségleves

gomba.jpg

Csodálatos évszak az ősz. Az eső és a napsütés váltakozásában nagyszerű és hasznos program a gombázás.

A természetből származó zöldségek a legfinomabbak, ám a gombával óvatosan szükséges bánnunk.

Az ételek a piacokon megvásárolt és ellenőrzött termékekből is ugyanolyan finomra elkészíthetők.

Nem nagyon emlékszem már arra, hogy kislányként az egész családdal a balatoni nyaralónk és a lakhelyünk között ingázva milyen gyakran álltunk meg egy-egy  jól ismert mező mellett, ahol az édesapám jól tudta, milyen gombákat tudunk majd szedni. A tyúkgomba és az őzlábgomba volt nálunk a sztár, de az erdei csiperkét is nagyon szerettük. Épp a napokban került kezembe az a régi kiadvány, amit nagyon sokan búvár zsebkönyvként ismertek. Egészen jó a gombás része is, ám szakértő igénybevétele a gasztroélmények előtt mindenképpen ajánlott!

Történt egyszer, hogy a szorgalmas gombázásunk végén egy villanypásztorral körbekerített rét felé rövidítettük az utunkat. Nos a villanypásztor bizony nem kicsit csípett. Átmászás közben apukám hozzáért, és még a lassan füstölgö pipa is a földön találta magát hirtelen az akció következtében.

A gombaleves, a gombapörkölt és a rántott gomba is gyakran került nálunk az asztalra. Utóbbi hatalmas őzlábgombákból készítve, amit az olajszűrőből már forrón is megkóstoltunk, hogy érezzük a roppanós, ropogós, jellegzetes ízt, amit a frissen szedett zöldség jelentett a számunkra.

A gombáknak rendkívül sok jótékony hatásuk van. Gazdagok D vitaminban és szelénben, amelyek az érkező hideg időszakban megerősítik az immunrendszerünket. Magnézium és kalcium tartalmuk pedig támogatja a csontrendszerünk egészséges működését.

Egy forró leves sajtos pirítóssal pedig a legzordabb időben is jó élményt ad.

HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg felaprózott gomba
  • 2 db felkarikázott sárgarépa
  • 1 db felkarikázott petrezselyemgyökér
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
  • 1/2 gumó zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • só, bors, pirospaprika, lestyán, babérlevél, bazsalikom az ízesítéshez
  • 3 dl csontleveslé a főzéshez
  • 2 dl tejszín vagy tejföl ízlés szerint a tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉS:

1./ Kevés zsiradékban a felkockázott vöröshagymát enyhén megdinszteljük. Beleforgatjuk a felaprózott zöldségeket, majd megszórjuk pirospaprikával, sóval és feketeborssal.

2./ A zöldségeket addig dinszteljük, míg a gomba levet ereszt, majd a húsleveslével felöntjük az ételt, valamint ízlés szerint fűszerezzük, Fedő alatt lassan főzzük.

3./ Amikor az ízek már jól összeértek, és a zöldségek is megpuhultak, egy részét a hozzávalóknak krémessé turmixoljuk /elhagyható/, majd tejszínnel vagy tejföllel sűrítjük.

4./ A forró levest friss pirítóssal vagy ropogós levesbetéttel tálaljuk. Reszelt füstölt sajttal megszórva pedig páratlan ízélményt kapunk, amit érdemes kipróbálni..

Fotó: Pexels

süti beállítások módosítása