Gombafajokban gazdag magyar erdők mutatták meg kincseiket

2022. október 03. 11:31 - Az otthon szépsége

A Kutatók Éjszakáján száznál is több gombát láthattak az érdeklődők Szombathelyen

gomba_3.jpg

Eső után ezernyi gomba jelent meg az erdőkben és a réteken.

A gombáknak kedvező időjárás tette lehetővé, hogy az ELTE Savaria Egyetemi Központban szervezett Kutatók Éjszakáján az érdeklődők 103 gombafajt nézhettek meg.

gomba_9.jpg

A gombák napjainkban már az élővilág különleges apró univerzumát alkotják. A rendezvényen a mesékből ismert piros alapon fehér pöttyös kalappal megjelenő dekoratív, ám mérgező növények mellett az ehető fajok is helyet kaptak.

A csiperkefélék, a galócák, az őzlábgombák, a rókagombák, a szegfűgombák, a tinóruk, és a vargányák is rengeteg formájukban megtalálhatók a természetben.

A gombák gyűjtése Magyarországon erdei haszonvételnek minősül a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján. Egyéni szükséget meghaladó mértékben történő gyűjtéshez hatósági engedély szükséges.

Az egyéni szükséglet mértéke személyenként és naponta 2 kg gomba. A növények kereskedelmi forgalomban nem árusíthatók. A földalatti fajok gyűjtése kizárólag az erdőgazdálkodó engedélyével valósítható meg.

A Kutatók Éjszakáján az ELTE Savaria Egyetemi Központban rendezett gombakiállítás szakellenőre Kalauz József és Kalauz Katalin volt.

A gombákat Baranyai Gábor, Kalauz Katalin, Kalauz József, Kéri Péter, Németh László, Pálla Nándor, Török Tamás és Zentai Zoltán gyűjtötte.

A teljesség igénye nélkül a bemutatott gombák között szerepelt légyölő galóca, gyilkos galóca, piruló galóca, zsemlyeszínű fakógomba, gyapjas őzlábgomba, mezei szegfűgomba, rozsdásodó rókagomba, gyűrűs tuskógomba, világító tölcsérgomba, fedeles vargánya, arany tinóru, korallgomba, barna nyálkásgomba, sárguló csiperke, erdei csiperke, ligeti pöfeteg, fehér tarlógomba, zöld ánizsgomba, fehér pereszke, ízletes galambgomba, sötét trombitagomba, dióízű galambgomba, valamint csoportos fülőke is.

Ugye milyen klassz az erdők világa?

omlett.jpg

A gomba kiváló kiegészítője az egészséges reggeliknek. Az omlett egyik olasz változata a tészta omlett, amely Campániából származik. Maradék ételből készül tészta alapból tojás, valamint sajt hozzáadásával.

Alapként a magyar változatban mindig a kettő tojás, fél deci tej, csipetnyi só és bors összeállítást használjuk. Az omlett kevés zsiradékon palacsintasütő formában készítve könnyen formázható, Megsütve is tölthető, de a zöldséges, füstölt sonkás, kolbászos, vagy sajtos változat a serpenyőben is mutatós. A juhtúrót ne hagyjuk le róla. Kipróbálhatjuk feta sajttal is. Különleges gasztroélményben lesz részünk.

A francia omlett tej helyett vajjal készül, és snidlinggel díszítik. Ezt a finomságot is érdemes időnként megkóstolnunk.

Főételként a gomba zöldségekkel kombinálva is könnyen elkészíthető. Penne tésztával tálalva a paradicsomos-csilis változat klassz ebéd. A fokhagymát és a vöröshagymát felaprózva olívaolajban megdinszteljük, majd beletesszük a gombát. A zöldséget sóval, borssal és bazsalikommal ízesítjük, és paradicsomsűrítménnyel összekeverjük. Tálalás előtt a mártásba kevés csilit teszünk, és az ételt reszelt parmezánnal megszórjuk.

spagetti.jpg

Fotók és étel: Pixabay

Fotók a kiállított gombákról: Kóta Melinda

süti beállítások módosítása