Kirándulunk, fotózunk, kóstolunk és mesélünk | Romantikus vidék

Bámulatosan köszöntött be az ősz Kőszeg térségében

2022/10/09. - írta: Az otthon szépsége

A vidék íze, illata, és gyönyörű látvány fogadja az érkezőket

kos6.JPG

Kőszeg és környéke ősszel varázslatos színkavalkádba öltözik. Az erdő pedig ontja magából a terméseket.

Október minden évben az egyik legkülönlegesebb hónap.

Korábban a késői szüretet és a must kóstolását jelentette számomra. A családi birtok eladását követően ma már az őszi időszakban a történelmi kisvárosok, valamint az erdő szépsége adja azt a természetesen kedves hangulatot, amit évről évre szívesen élek át.

Az első októberi hétvége péntek estéjén ismét előkészítettem a kovászos kenyeremet, hogy szombat hajnalban sütés után elinduljak a soron következő kenyér workshopra a Csepregi Kovászolók Társaságával. A helyszínen is gyönyörű pékáruk vártak rám.

A Kőszegen található Jurisics vár rendkívül erős kíváncsiságot keltett bennem, így aludni is alig tudtam.

kos5.JPG

Reggel 5 órakor felébredtem. Olyan ködfelhő borította be a lakóhelyem környékét, hogy az orromig is alig láttam. Ahogy az őszi napsütésben a sugarak megcirógatták a vidéket, a szürkeséget ragyogás váltotta fel. Egy vén gesztenyefa barnássárga lombjának árnyékában várt rám a várudvar, melyet Jurisics Miklós várkapitány szobra őriz.

Nem vagyok egy hatalmas élményvadász, de szeretem a régi sztorikat, legendákat. Akkor is, ha azokat a történelem könyveimből hátramaradt emlékek nyomán egy ódon várkastély falai mesélik.

Jurisics Miklós tettének históriája

Úgy hírlik, hogy a fényt gyakran erőteljesen nélkülöző középkorban is nehéz diplomáciai feladat volt már a békét fenntartani a nemzetek között. A kőszegi vár legöregebb részei még gótikus stílusban épültek a 13. században, majd azokat folyamatosan bővítették az évszázadok során.

Éppen 490 éve - 1532-ben történt -, hogy a török seregek a mohácsi vész után még mindig portyáztak a horvát-szlavón területeken. Igyekeztek efoglalni minden végvárat. Ebben az időszakban Kőszeg bástyáinak védelme Jurisics Miklós horvát bánra volt bízva.

A szlavón és alsó-ausztriai kapitányi rangot is birtokló Jurisics hősiesen védte a várat mintegy 700 környékbeli parasztból álló miniseregével. A lakók a gabonát betakarították és elrejtették. Az ostrom idején 1 hónap alatt 19 alkalommal kényszerítették meghátrálásra Szulejmán szultán hatalmas seregét.

A kőszegi vár ostroma különös körülmények között ért véget az ellenség elvonulásával. Jurisics Miklóst a király bárói rangra emelte, és a férfi a kőszegi előnevet is megkapta. Hősiességét a város a mai napig emlékekben őrzi.

erdo1.JPG

Varázslatos az őszi erdő

A kenyérsütés, valamint Biego pizzájának megkóstolása után az utam a Kőszegi-hegységbe vezetett. Az élénkzöld és aranysárga színvarázs meseszerű látvánnyal ajándékozott meg.

Annyira érdekes volt minden, hogy az első fotóm a helyszínen rögtön leginkább egy impresszionista festmény mintázatát adta az ősz árnyalatainak keveredésével. Nem a homály megörökítése volt a célom, de az enyhe szélben hintáztak a piros bogyókkal teli ágak. Nyughatatlanságuk pillanatát sikerült lefényképeznem.

a.JPG

Az erdő aljnövényzetében a sötét, nedves helyeken gyönyörű, ám mérgező légyölő galócák tanyáztak megörökítésre várva. Csupán egérke és csiguci hiányzott a kalapjuk alól.

Az őszi erdő ehető termésekkel is várja a látogatókat. A piruló csipkebogyókon kívül az eső után gazdag vargánya állomány is előbukkant.

Az erdő kincsének tartott terméseket kosárban fotózáshoz kaptam kölcsön néhány percre.

Az őszi erdő nyugalma elragadó volt. Néhány percre megállt velem az idő. Ahogy megszűnt körülöttem a természetben a rohanó világ zakatolása, végre ismét megpihentem, és kicsit üldögéltem a csendben.

erdo8.JPG

Aztán az idő újra sürgetni kezdett. A hazaindulásra. De maradtam volna még órákat az ősszehajló, színes levelekkel tarkított ágak árnyékában, hogy hallgassam a fák lehulló levelének lágy neszét...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr3417950266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása