A sörkifli minden idők egyik legjobb találmánya. Nagyanyáink kemencés finomságai közé tartozik.
A házias ízek mindig hiányoznak, amikor mások által ipari mennyiségben előállított ételt eszek.
A rohanó hétköznapokban azonban igazi oázis a számomra amikor vidékről kapott, vagy a nagymamámtól örökölt receptek alapján elkészített finomságokat kóstolok.
Az olaszfai asszonyok rendkívül jól főznek és sütnek. Tavaly jó élmény volt velük a kemencés napokon kicsit együtt dolgozni. A sörkifli alapreceptjét kicsit kiegészítettem. Füstölt sajt vagy pirított hagyma is jól illik hozzá, de pirított szalonnával töltve is levesz mindenkit a lábáról.
HOZZÁVALÓK:
- 75 dkg liszt
- 3 db tojás
- só, olaj
- élesztő
- 1/2 l tej
- 15 dkg apróra vágott, megpirított füstölt kolozsvári szalonna
ELKÉSZÍTÉS:
1./ Az élesztőt kicsi tejben felfuttatjuk kevés cukorral
2./ A lisztet, a tojást az élesztőt összeöntjük, és könnyű tésztát dagasztunk belőle annyi langyos tejjel, amennyit felvesz. A tésztát kelesztjük 30 percig.
3./ A megkelt alapból cipókat formálunk, majd sodrófával kinyújtjuk kb fél ujjnyi vastagságra.
4./ A tésztát háromszögekre vágjuk, és rászórjuk a füstölt szalonnát.. A vastagabb részétől elkezdjük tekerni, és kifli formát készítünk belőle.
5./ A péksüteményeket kizsírozott tepsiben 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük, miután tetejüket tojással megkentük, és reszelt sajttal, köménymaggal vagy szezámmaggal megszórtuk.