Őszi hétvégék túráinak édes kísérője a puha foszlós kalács. Forralt bor mellé is jó párosítás.
A frissen aszalt szilva és az apró darabokra tört dió teszi rendkívül egyedivé a különleges fonattal elkészített, és tortaformában megsütött desszertet.
HOZZÁVALÓK:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg rétesliszt
- 3 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 3 dkg finomított kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 kiskanál só
- 6 dkg olvasztott margarin
- 10 dkg puha aszalt szilva és 5 dkg apróra tört dióbél az ízesítéshez
ELKÉSZÍTÉS:
1./ Kevés langyos tejben kicsi sót és cukrot, valamint 3 kanál lisztet csomómentesen elkeverünk, majd az élesztőt felfuttatjuk benne.
2./ A töltelék és az olvasztott margarin kivételével a hozzávalókat összedolgozzuk, és hólyagosra dagasztjuk. Végül a zsiradékot is a tésztába keverjük.
3./ A nyers kalácsot konyharuhával letakarva langyos helyen 40 percet kelesztjük.
4./ Amikor a tészta megkelt, 1 cm vastagra kinyújtjuk, és 8 csíkot vágunk, melyeket hengeresre alakítunk. 4 csíkot vízszintesen, 4 csíkot pedig függőlegesen elhelyezünk a deszkánkon, majd egymáson átbújtatjuk, végül a széleit behajtjuk, hogy kör alakot kapjunk.
5./ A sütemény fonatába bebújtatjuk az apróra vágott aszalt szilvát, valamint a diót. Utóbbival a kalácsot is megszórhatjuk. A tészta tetejét megkenjük a maradék tojásfehérjével.
6./ A süteményt tortaformában előmelegített sütőbe tesszük, és 160 fokon megsütjük. Fahéjas porcukorral megszórva langyosan tálaljuk.