Aszalt szilvás diós kalács

2022. október 14. 12:38 - Az otthon szépsége

Az őszi gyümölcsök zamatának találkozása egy süteményben

kalacs.jpg

Őszi hétvégék túráinak édes kísérője a puha foszlós kalács. Forralt bor mellé is jó párosítás.

A frissen aszalt szilva és az apró darabokra tört dió teszi rendkívül egyedivé a különleges fonattal elkészített, és tortaformában megsütött desszertet.

HOZZÁVALÓK:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 3 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dkg finomított kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kiskanál só
  • 6 dkg olvasztott margarin
  • 10 dkg puha aszalt szilva és 5 dkg apróra tört dióbél az ízesítéshez

ELKÉSZÍTÉS:

1./ Kevés langyos tejben kicsi sót és cukrot, valamint 3 kanál lisztet csomómentesen elkeverünk, majd az élesztőt felfuttatjuk benne.

2./ A töltelék és az olvasztott margarin kivételével a hozzávalókat összedolgozzuk, és hólyagosra dagasztjuk. Végül a zsiradékot is a tésztába keverjük.

3./ A nyers kalácsot konyharuhával letakarva langyos helyen 40 percet kelesztjük.

4./ Amikor a tészta megkelt, 1 cm vastagra kinyújtjuk, és 8 csíkot vágunk, melyeket hengeresre alakítunk. 4 csíkot vízszintesen, 4 csíkot pedig függőlegesen elhelyezünk a deszkánkon, majd egymáson átbújtatjuk, végül a széleit behajtjuk, hogy kör alakot kapjunk.

5./ A sütemény fonatába bebújtatjuk az apróra vágott aszalt szilvát, valamint a diót. Utóbbival a kalácsot is megszórhatjuk. A tészta tetejét megkenjük a maradék tojásfehérjével.

6./ A süteményt tortaformában előmelegített sütőbe tesszük, és 160 fokon megsütjük. Fahéjas porcukorral megszórva langyosan tálaljuk.

süti beállítások módosítása