Kirándulunk, fotózunk, kóstolunk és mesélünk | Romantikus vidék

Mindennapi kenyerünk

2022/10/16. - írta: Az otthon szépsége

kenyerem.jpg

Dédanyáink mondták, ha kenyered van, mindened van. A hálás, szorgalmas ember minden körülmények között megél.

Van az úgy, hogy különösnek érezzük a véletlenek összjátékát, bár sokan úgy vélik, véletlenek nincsenek.

A nagyszüleim régi időkről szóló meséin nőttem fel, amelyek olyan gyökeret adtak az életemben, ami napjainkban látszik hatalmas, aratható gabonamezővé válni. Szerettem hallgatni a történeteiket a kemencében sült kenyerekről és kalácsokról, de méginkább kóstolni azokat az ízeket, melyek akkoriban a családi asztalunkra is odakerültek.

A 21. század első harmadában idén magam is részt vettem egy kenyér workshopon a Csepregi Kovászolóknál. A friss kenyér íze teljesen elvarázsolt, és a régi, ódon pékáru boltokban kavargó csodás illatot idézi fel bennem rendszeresen. Szerethető.

A kenyér világnapja

Péknek lenni nem könnyű, mondhatnám nehéz dolog, bár sosem próbáltam. De láttam, hogyan dolgoznak, és milyen nagy erőfeszítéssel működtetik a boltjaikat nem csupán a megélhetésük miatt, hanem azért is, hogy mi, vásárlók, gasztro élményvadászok megvehessük a mindennapi kenyerünket, vagy időnként megkóstolhassuk az általuk alkotott különlegességeket.

2001-ben, 11 éve már, hogy a Pékek Világszövetsége kongresszusán úgy döntött, hogy pont október 16-át jelöli meg a kenyér világnapjának. A kenyér a mai napig a legfontosabb ásványi anyagokban bővelkedő alapélelmiszerünk. A dátum megjelölése ennek az információnak a hangsúlyozására is hivatott túl azon, hogy a pékek a rászorulókat is rendszeresen segítik.

A kenyér története

A kenyeret különböző nemzetek országaiban más-más ízesítéssel, formában és különböző lisztekből készítik, de mindenhol az alapélelmezés részeként tartják számon.

Az ókori Egyiptomban egészen extra, kúp alakú kenyereket is készítettek. A Közel-Kelet sztárja a pita, ami lapos formában kapható, és tölthető. Amikor a területen jártam, én is megkóstoltam.

A kenyérhez számos legenda kapcsolódik, és költőinket is megihlette ez a fantasztikus édes és sós kiegészítőkkel is fogyasztható, és soha meg nem unható finomság.

Szabó Lőrinc Kenyér című versének egyik részletében így ír:

...hány külön-külön kis akarat, s minden kalászban mennyi mag, és minden magban mennyi múlt s mennyi jövendő párosult!

Ebből a gabonából készül a mindennapi kenyerünk...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr4417955454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása