A borongós őszi napokat egy forró kávé mellett a kekszek is barátságosabbá teszik.
Hétvégéken rendszeresen eltűnődöm azon, melyik az a gyors, egyszerű és finom sütemény, ami egy hosszabb őszi túra megpróbáltatásait is kibírja egy hátizsákban üdítő, távcső, valamint esőkabát társaságában.
Leggyakrabban a kekszek különböző változatai a nyerők nálam.
Az őszi fűszerek zamatával megsütött édességek minden piknik alkalmával sikert aratnak, és még a morzsájuk is elfogy. Fahéjjal, gyömbérrel, ánizzsal is nagyon finomak. A keksz tésztájába beledolgozhatunk nagy darabokra tört étcsokoládét, gyümölcszselét, valamint kandírozott gyümölcsöt is. Amikor savanykásabb ízre vágyunk, készülhet az almás, a narancsos vagy a citromos változat.
HOZZÁVALÓK:
- 2 db tojás
- 1/2 bögre barnacukor
- 1/4 bögre vaníliáscukor
- 15 dkg puha vaj
- 1/2 mokkáskanál só
- 10 dkg apróra tördelt étcsokoládé vagy csokicsepp
- 5 dkg reszelt és kinyomkodott alma 1 csepp citromlével és csipetnyi fahéjjal
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kk szódabikarbóna
- 2,5 bögre finomliszt
ELKÉSZÍTÉS:
1./ A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd a masszába beledolgozzuk a sót, a reszelt, és levétől kinyomkodott almát, és a puha vajat is. A tésztát habosra keverjük.
2./ A sütialapba beletesszük a csokidarabokat, valamint a reszelt citromhéjat, majd keverőkanállal gondosan eldolgozzuk a szódabikarbónával kevert liszttel együtt.
3./ A legkisebb méretű fagyikanál vagy evőkanál segítségével gombócoljuk a tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe.
4./ A sütiket kézzel kicsit lapítjuk. A közepébe ízlés szerint apró mélyedést készíthetünk, ahova lekvárt vagy diót is tehetünk.
5./ A kekszet 190 fokon előmelegített sütőben negyed óra alatt készre sütjük. Porcukrozva fémdobozba tesszük, amiben napokig eláll.