Romantikus vidék

Dömötör napjával kezdődik a juhászújév

A pásztorok védelmezője

2022. október 25. - Az otthon szépsége

v_1.jpg

Egykor Szegeden és a Hortobágyon mulatságokkal ünnepeltek a juhászok Dömötör napján.

Úgy mesélik, hogy juhásznak lenni egészen különleges tevékenység.

A távoli rokonságomban nekem is volt egy idős ember, akinek a munkáját időnként magam is érdeklődéssel figyeltem. A nyáj terelése rendkívüli életmódot igényel akár bárányokról, akár emberekről legyen is szó. Már a Római Birodalom idejében is.

Különös idők jártak a 3. században Maximianus társcsászár idejében is. A Pannonia provinciában született uralkodó katonai karrierjét követően került a trónra. Augustusi címétől többször megfosztották lázadásának köszönhetően. Bár bocsánatot nyert, végül egy Constantinus elleni összeesküvés áldozata lett.

Maximianus egész életében keresztényüldöző volt. Kegyetlen tetteinek áldozata lett vértanúként Szaloniki (Szent) Demeter is.

A 4. században a rómaiak tömegesen tartózkodtak hatalmas arénákban, hogy a gladiátorok egyenlőtlen és véres küzdelmét nézzék, és részesei legyenek az életük utolsó pillanatainak. Élt akkoriban egy Nesztor nevű ember, aki szoros barátságban volt Demeterrel. A legenda szerint a császár kedvence elleni véres harc előtt úgy megerősödött, hogy végül győzelmet aratott. Maximianus azonban véres kézzel torolta meg a diadalát azzal, hogy Demetert kivégeztette.

A vértanú az ortodox egyház egyik legtiszteltebb szentje lett. A hívek védelmezőjeként tartják számon. Ünnepét a vallásos világ október 26-án, Demeter napján tartja. A juhászújév kezdetével azonos napon hajtották haza a jószágokat a tél előtt, és újították meg a pásztorok szerződését a hagyomány szerint. Ilyenkor a juhászok mulatságokat szerveztek és ünnepeltek.

Ahogy a mondás is megfogalmazza:

Amilyen a pásztor, olyan a nyáj.

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr5417961618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása