A kalocsai fotóművész, akitől ismeretlenül is lehet tanulni

2022. november 01. 20:11 - Az otthon szépsége

Beszédes pillanatok vannak Török Töce Tibor fényképein

tt-1.jpg

Másfél évtizede jócskán elmúlt már, hogy Török Töce Tibor elindult a fény útján, és sikeresen halad ezen a nehéz pályán.

A fényképész ma már MAFOSZ fotóművész diploma tulajdonosa.

A kalocsai művészeti élet csodálatos momentumait megörökító fotós helyi közösségépítő tevékenységét a Dunatáj Fotókörben végzi. Idén szeptemberben valósult meg az egyik álma, ami egy önálló kalocsai kiállítás volt.

tt6.jpg

A fotózás különleges tevékenység hobbiként és munkaként is. Aki végzi, megtanul látni és láttatni egyaránt.

Fotózáskor a fényekkel, a színekkel, valamint az árnyékokkal olyan összhatás érhető el, amely mindig túlmutat az ábrázolt valóságon.

A fényképeken látható pillanat történeteket mesél nekünk, érzéseket kelt bennünk, bármilyen téma is legyen megörökítve. Kétségtelenül igaz azonban, hogy a technikai eszközök használatát szorgalommal meg lehet tanulni, az exponáláson túli világot megmutatni azonban már művészet.

Fényképezéskor egy pillanatban egyesül az eszköz képessége a fotós átadni kívánt érzéseivel, látásmódjával.

Utóbbi eleme a fényképezésnek sok megfigyeléssel, gyakorlással elsajátítható, amihez az egyéniségünkben lévő adottságok nélkülözhetetlenek.

tt5.jpg

Néhány éve, amikor egy online fotós közösségben történő elektronikus ismeretség után megnéztem Töce képeit, éppen különböző hazai és nemzetközi kiállításokra küldözgette az alkotásait. Bár a mai napig távol áll tőlem túlságosan erős empátiám miatt a szociofotózás, a téma mégsem hagyott nyugodni évek után sem.

tt0.jpg

Időnként rendkívül szívszorító, mégis nagyon különleges, rejtett világ tárult fel számomra a látott képek képzeletemben megelevenedő sztorijai alapján. Az erős kontrasztok, a fekete-fehér univerzuma egyszerre vált a szemeim előtt bámulatossá, majd enyhén félelmetessé.

tt3.jpg

Sorsokat, élethelyzeteket kezdtem szó nélkül megfigyelni a képeken, melyek azonos időben láttatták velem a művészetet és a realitást.

tt2.jpg

Szinte egy örökkévalóságnak tűnt a képek alapján rájönnöm arra, hogy vannak megismételhetetlen pillanatok olyan lehetőségekkel, melyek sosem adatnak meg mégegyszer az életünk során. Vannak helyzetek, amikor egyszerűen meg kell tennünk azonnal, amit feladatunknak érzékelünk.

tt4.jpg

Így születnek meg azok az alkotások, melyek ott, akkor voltak aktuálisak. Amelyek generációkon át emlékeztetnek majd olyan hétköznapi vagy művészeti tevékenységekre, melyeket már csupán a hagyományok bemutatása okán tudunk fenntartani, nem pedig életvitelszerűen.

tt1.jpg

Kálló Péter fotóriporter és dokumentumfilm-készítő tökéletesen fogalmazta meg a fotográfia lényegét:

A fotográfia időutazás: a pillanat művészete, amivel meg tudjuk állítani az időt, és megállítani az időt egy csoda.

Ez a csoda ott van Török Töce Tibor képein.

Fotók: Török Töce Tibor futógráfus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr417968024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása