Aranylóan köszöntött be a november a vén pincékhez

2022. november 01. 12:51 - Az otthon szépsége

Gesztenyefák ölelésében pihennek az öreg házak

c1.jpg

Van úgy, hogy nem gondolnánk, tud még újat mutatni egy sokszor látott hely. És akkor ismét bebizonyítja, hogy igen.

Végtelen nyugalmat árasztanak magukból a tekintélyt parancsolóan álló gesztenyefák a Cáki Pincesoron. A ködös aranyló öszi hangulatban úgy tűnt, mintha tiszteletüket is kifejeznék a sok életsztorit ismerő zsúpfedeles apró házak előtt.

Egy séta az ősz színes kavalkádjában frissítően hat enyhén szomorkás hangulatú szitáló ködben is. Az egykor a velemi Szent Vid várának tartozékaként létező területen a némaságot csupán egy eltévedt kicsi őz törte meg rohangálásával, aki a házak mögötti erdőben keresett pillanatok alatt magának menedéket.

c8.JPG

A közösségi rendezvényeknek is rendszeresen helyet adó környéken az aranyló színvilág mindent beborított. A sétánk alatt hallgattuk a csendet. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum részeként látogatható pincék mellett elhaladó kanyargó utunk színes lombkoronával tündöklő fák és bokrok mellett vezetett tovább.

Időnként egy-egy morcosabb négylábú házőrző éles hangja törte meg a közelben lévő erdő lakóinak nyugalmát. Aztán ismét ránk telepedett a szépség látványa és a szótlansággal teljes némaság. Figyelmünk a vadregényes környezetben megbújó épületekre irányult.

Miután néma barangolásunk elérte az Alpannónia túra részeként a sárga árnyalataiban pompáző 'aranyerdőt', tűnődve fordultunk vissza az öreg pincék irányába. Képzeletünk szárnyalt az évszázadokkal korábban itt élő lakosság életmódját kutatva.

A területet a régmúltban több katasztrófa is érte. A 16. században törökök puszítottak a településen, majd a falut 1606-ban a katonaság égette fel.

Az újjáépítést követően a lakosság megélhetését részben biztosító szőlőültetvényeket a 19. században csaknem teljesen kipusztította a filoxérajárvány. 2009 nyarán pedig a Kőszegi-hegységből lezúduló víz okozott károkat.

Cák a megtapasztalt nehézségek ellenére újra él és évről évre szépül. Van idő, amikor csendben, és van idő, amikor az aktuális programokra érkező vendégek nyúzsgésének köszönhetően.

c10.JPG

Te már láttad a környéket? Jó barangolást kívánok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr6117967714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása