Mások elfogadásának alapja az önbizalom

2022. november 10. 11:36 - Az otthon szépsége

A helyes önértékelés kialakításának eredménye az önbecsülés

bizz.png

Mi magyarok előfordul, hogy vágyunk a másik ember boldogságára. De van sajátunk, éljük meg azt.

Költői kérdéssel kezdődött el az első program a szombathelyi Szociális hét első napján. Sellő lennél vagy bálna?

Ha korábban valaki azt mondta volna nekem, hogy két órás előadást végig lehet nevetni, miközben rengeteget tanul az ember, a szavait kételkedően fogadtam volna. Uzsalyné dr. Pécsi Rita azonban tegnap teljesen megcáfolta ezt a hitetlenkedő magatartásomat. Frenetikus, humoros beszédével fiatalokat és időseket, kicsiket és nagyokat egyaránt megnevettetett. És mindeközben olyan értékes útravalóval ajándékozott meg mindannyiunkat, amelyet érdemes beépítenünk a mindennapjainkba.

Visszatérve az induló kérdésre, magamban azonnal megadtam a választ: bálna. Bár tudtam, hogy az óceáni emlősök hatalmasak, és gömb alakra inkább hasonlítanak, mint egy nádszálra, mégis minden szimpátiám a valóságé a megvalósíthatatlan fikció helyett.

Éppen csak a gondolatom végére értem, már érkezett is az aranyos történet:

Kedves emberek, a bálnákat folyton körülveszik a barátaik (delfinek, fókák, kíváncsi emberek), szexuálisan aktívak és nagy szeretetben nevelik fel az utódaikat. Rettenetesen jókat szórakoznak a delfinekkel és sok rákot esznek. Egész nap úszkálnak és olyan fantasztikus helyekre is eljutnak, mint Patagónia, a Barents-tenger vagy Polinézia korallzátonyai. Nagyon szép a hangjuk, még cd-ken is szerepelnek. Lenyűgözőek. Sokan szeretik őket, és rengeteg rajongójuk van.

Sellők nem léteznek. Ha léteznének, kettős személyiségük miatt terápiára kellene járniuk: nő vagy hal? Nem lenne szexuális életük, sem gyerekeik. Gyönyörűek lennének, de ugyanakkor magányosak és szomorúak. És mégis ki akar olyan barátnőt, akinek mindig halszaga van?

Kétség kívül inkább bálna lennék. Amikor a média folyton azt sulykolja belénk, hogy csak vékonyan lehetünk szépek, én inkább fagyizom a gyerekeimmel, együtt vacsorázom a férjemmel, együtt eszem, iszom és szórakozom a barátaimmal. Mi nők azért hízunk, mert annyi bölcsességet és tudást gyűjtünk magunkba, hogy az már nem fér el a fejünkben, és ezért kénytelenek vagyunk mindenfelé a testünkben is elraktározni. Nem kövérek vagyunk, hanem remekbe formáltak. Ahányszor az idomaimat látom a tükörben, mindig megállapítom: “Milyen lenyűgöző is vagyok...”

Nyugtáztam a lelkemben, hogy bizony jól választottam. Közben könnyesre nevettem magam más egyéb helyes kis történeteken, melyek szintén olyan fontos fogalmakhoz kapcsolódtak, mint az önbizalom, az önértékelés, valamint az önbecsülés.

Mások elfogadásának alapja önmagunk szeretete. Na nem önimádatról és nárcizmusról van szó, hanem olyan egészséges hozzáállásról, amely alapján a saját megélt jókedvünk, boldogságunk másokat is motivál és támogat majd.

A sok nevetést később a program alatt felváltotta bennem a meghatottság. Bizonyára sokunknak ismerős Wilma Rudolph neve. A kislányként bénultságban szenvedő gyermek végül "fekete gazella" néven lett világhírű olimpiai bajnok, akinek életében az önbecsülést édesanyja kitartó szeretete alapozta meg.

Minden életszakaszban mindannyiunknak szüksége van felnőttként is olyan családtagokra, barátokra, akik látják bennünk a lehetőséget, és eképpen valósítják meg felénk bánásmódjukat.

A tanulság mindenképpen az, hogy mindannyian értékesek vagyunk csak úgy, önmagunkért.

És mindannyiunkban ott van a lehetőség arra, hogy a bennünk rejlő kiválóságot engedjük érvényesülni a számunkra kijelölt életúton. Így tudunk majd másoknak is jó segítség lenni szükség idején.

A fotó illusztráció.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr3817975038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása