Azt mondják, hogy először a szemünkkel eszünk. Az egyszerű, finom ételek vonzóak.
Megnyitottak az adventi vásárok, és egyre inkább karácsonyi hangulat vesz minket körül. Valahogy minden évben az ünnepnapok közeledésével sikerül átélnem azt a dilemmát, hogy mit főzzek karácsonykor?
Általában rendkívül együgyű válasz szokott érkezni az érdeklődésemre. Ez leginkább a mindegy, és a sokat és finomat szóösszetételben kerül megfogalmazásra. A lényeg, hogy mindig egyedül kell kreatívnak lennem.
Paradicsomleves
Mi ebben az egyszerű ételben a különleges? A tálalás, valamint az elkészítés egyaránt. A leves elkészítési módja egyszerűsége ellenére nemzetenként változó. Toszkánában nekem kifejezetten nagy meglepetést okozott.
A házilag elkészített pradicsomsűrítményből 2 dl mennyiséget öntsünk hozzá 3 dl forró húslevesléhez, melybe 1 kanál cukrot is tegyünk, hogy a nagyon fanyar ízt enyhítsük. Az ételt kevés zöldséggel és reszelt sajttal a közepén tálaljuk oreganoval vagy bazsalikommal megszórva. Pirított kenyérkocka és apró főtt tészta egyaránt illik hozzá.
Fokhagymakrémleves
Szeretem a francia hagymalevest és a fokhagymakrémlevest. Előbbit nagyon régen először egy izraeli szállodában ettem. Azonnal rabul ejtett. Utóbbit az egyik kedvenc éttermemben rendszeresen megkóstolom. Mindig finom.
Kevés zsiradékban pirítsuk meg a zúzott fokhagymát. Miután a rászórt liszttel is kiscsit átforgattuk a tűzön, engedjük fel hósleves alaplével a masszát, és szükség szerint kiegészítő ízesítést sóval és borssal végezzünk. A levest sűrítsük tejszínnel, majd tálalás előtt turmixoljuk át. Sajtos pirítós illik hozzá a legjobban.
Gulyásleves
A gulyás a halászlé mellett az egyik legnépszerűbb magyaros étel. Nemcsak irodalmárjaink kedvence volt már a 19. század elején, hanem sokan szívesen kóstolgatjuk rendszeresen. Bár a bográcsos ízt az ünnepek alatt nem biztos, hogy tálaljuk, rendkívül finom és laktató ételt tehetünk az asztalra.
Az ételt az ünnep alkalmával készítsük több húsból, és egészítsük ki gombával is ízlés szerint. A csipetke semmiképpen ne maradjon ki belőle.
Zöldségleves húsgombóccal
A zöldségleves a változtosságával nálam örök sztár a konyhában. Hús- vagy májgombóccal kiegészítve egészen spciális ízvilág, ha sajtkockákkal tálaljuk. Érdemes kipróbálni.
Jó készülődést kívánok!
Fotók: pixabay