Egy speciális alakú, finom desszertnek mindig helye van az étkezőasztalon. A kuglóf többféleképpen készül.
A sütemény Németországban és Ausztriában terjedt el a leghamarabb a polgári családok körében.
A 19. századi európában, a biedemeier korszakban már népszerű volt. Az átmeneti művészeti stílus a llakáskultúrában, az irodalomban, valamint a festlszetben is változást hozott. Ebben az időbenkapott jelentős szerepet a fotózás területén a portré és zsánerkép. Magyarországon 'táblabíró stílusként' volt közismert.
Egy legenda szerint a kuglófot már több évezreddel korábban is ismerték. A mese szerint a Betlehemből hazafelé utazó bölcsek szerint végigjárták Elzászt. Sokan vendégül látták őket. Az utazók így hálából a turbánjuk formájához hasonló süteménnyel kedveskedtek.
Egy másik sztori szerint pedig Mária Antónia királyné közreműködésével vált az elzásziak kedvencévé a kuglóf. Bárhogy történt is, az édesség gyümölcsökkel és mártásokkal rengeteg változatban létezik.
Napok óta terveztem, hogy egy régi, több évtizedes receptet kipróbálok. Ahogy készült a sütemény, a konyha megtelt azzal a friss, csodás illattal, amit mindig is elvártam egy valódi kuglóftól. Amilyet a nagyitól régen a kakaó mellé kaptunk tízóraira. Illatos, puha és omlós. Vanília-, vagy rumoscsoki mártással is érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
- 3 db tojássárgája
- 8 dkg finomított kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 dkg margarin vagy vaj
- 2 dkg élesztő
- 1 bögre /2,5 dl/ tej
- fél citrom és fél narancs reszelt héja
- 10 dkg vörös áfonya és aszalt szilva /elhagyható/
- 40 dkg liszt
- csipetnyi só az ízesítéshez
Elkészítés
1./ A tojássárgákat a cukorral és a margarinnal habosra keverjük.
2./ Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd felváltva a sóval kevert liszttel, valamint a maradék tejjel a süteménybe tesszük. Végül a felaprózott gyümölcsöket is beledolgozzuk.
3./ A masszát dagasztjuk, majd zsiradékkal kikent kuglóf formába tesszük. 50 percig kelesztjük.
4./ A süteményt előmelegített 160 fokos sütőben egyenletesen 35 percig sütjük. Tűzpróbát végezzünk.
Az elkészült finomságot porcukorral megszórjuk. Mártással, friss gyümölcsökkel, vagy lekvárral tálaljuk. Kakaósan is nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok!