Kihagyhatatlan pillekönnyű kuglóf

2022. december 06. 14:13 - Az otthon szépsége

A legfinomabb sütemény az ünnepi asztalon

kug.jpg

Egy speciális alakú, finom desszertnek mindig helye van az étkezőasztalon. A kuglóf többféleképpen készül.

A sütemény Németországban és Ausztriában terjedt el a leghamarabb a polgári családok körében.

A 19. századi európában, a biedemeier korszakban már népszerű volt. Az átmeneti művészeti stílus a llakáskultúrában, az irodalomban, valamint a festlszetben is változást hozott. Ebben az időbenkapott jelentős szerepet a fotózás területén a portré és  zsánerkép. Magyarországon 'táblabíró stílusként' volt közismert.

Egy legenda szerint a kuglófot már több évezreddel korábban is ismerték. A mese szerint a Betlehemből hazafelé utazó bölcsek szerint végigjárták Elzászt. Sokan vendégül látták őket. Az utazók így hálából a turbánjuk formájához hasonló süteménnyel kedveskedtek.

Egy másik sztori szerint pedig Mária Antónia királyné közreműködésével vált az elzásziak kedvencévé a kuglóf. Bárhogy történt is, az édesség gyümölcsökkel és mártásokkal rengeteg változatban létezik.

Napok óta terveztem, hogy egy régi, több évtizedes receptet kipróbálok. Ahogy készült a sütemény, a konyha megtelt azzal a friss, csodás illattal, amit mindig is elvártam egy valódi kuglóftól. Amilyet a nagyitól régen a kakaó mellé kaptunk tízóraira. Illatos, puha és omlós. Vanília-, vagy rumoscsoki mártással is érdemes kipróbálni.

Hozzávalók

  • 3 db tojássárgája
  • 8 dkg finomított kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg margarin vagy vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 bögre /2,5 dl/ tej
  • fél citrom és fél narancs reszelt héja
  • 10 dkg vörös áfonya és aszalt szilva /elhagyható/
  • 40 dkg liszt
  • csipetnyi só az ízesítéshez

Elkészítés

1./ A tojássárgákat a cukorral és a margarinnal habosra keverjük.

2./ Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd felváltva a sóval kevert liszttel, valamint a maradék tejjel a süteménybe tesszük. Végül a felaprózott gyümölcsöket is beledolgozzuk.

3./ A masszát dagasztjuk, majd zsiradékkal kikent kuglóf formába tesszük. 50 percig kelesztjük.

4./ A süteményt előmelegített 160 fokos sütőben egyenletesen 35 percig sütjük. Tűzpróbát végezzünk.

Az elkészült finomságot porcukorral megszórjuk. Mártással, friss gyümölcsökkel, vagy lekvárral tálaljuk. Kakaósan is nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr2217995916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása