Kirándulunk, fotózunk, kóstolunk és mesélünk | Romantikus vidék

Ez a 3 süti nem hiányozhat az ünnepi asztalról

2022/12/12. - írta: Az otthon szépsége

A dió, a méz és a lekvár együtt a karácsony illata és íze

mez.jpg

Van valamiféle báj az ünnepi készülődésben, bármilyen sok feladatot is jelentsen számunkra. Az öröm mindig jól jön.

A karácsonyi hangulat jellegzetességéből az ételek készítésénél saját magunk részesedünk először. A finom illatok és a kóstolás ott vannak a decemberi napjainkban.

Talán öregszem, talán nem, de a nosztalgia érzése engem mindig elér az év utolsó hónapjában. A kislányos várakozás időnként elönti a lelkemet. A legapróbb ajándékot is a legnagyobb örömmel fogadtam mindig. Mégis a tárgyiasult formáknál sokkal többet jelentett, hogy a szomszédban társasoztam, miközben a családtagjaim karácsonyt varázsoltak az otthonunkba.

Régen is az ételek vonták magukra a leginkább a figyelmemet. Kalács mindig került az asztalra, de mézzel, dióval, almával, fahéjjal is készültek édességek.

Diós hókifli

Régen falun minden más volt. A közösség, a személyesség ott volt a mindennapokban. A szomszédok segítették egymást. A készülődés napjaiban sütiket, ételeket is kínáltak, hogy a barátságok, az összetartozás érzése erősödjön mindenkiben.

Az egyik tradicionálisan készített édesség a mai napig nálunk a diós hókifli. Az omlós, porcukorba mártogatott édesség majszolását nehéz abbahagyni.

Hozzávalók

  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 27 dkg finomliszt
  • 9 dkg dió /helyettesíthetjük mandulával vagy mogyoróval is/
  • 7 dkg porrá zúzott vaniliáscukor a sütibe
  • 2 g porcukor a beleforgatáshoz

Elkészítés

1./ A lisztet és a cukrot egy tálban összekeverjük, majd átszitáljuk, és csipetnyi sóval ízesítjük.

2./ A darált diót a hideg vajjal szintén az alapanyagokhoz tesszük, majd az összemorzsolást követően elkészült összegyűrt tésztát 30 percre védőfóliában pihentetjük a hűtőben.

3./ Apró gombócok szaggatásával a masszát a kezünkkel meghengergetjük, és kifli vagy patkó alakban egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.

4./ A sütiket 175 fokon előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütjük. Figyeljük az állapotukat, mert hamar kiszáradnak.

5./ A még langyos kifliket porcukorban meghempergetjük, és fémdobozba tesszük. Nagyon sokáig eláll.

mez1.jpg

Mézeskalács

Az év végi ünnepi készülődésben a legjobb pillantokat a mézeskalácsok jelentik. A készítésük, ízesítésük, díszítésük változatossága a kreativitásunkat is fejleszti.

Bár a gyerekkori kedvencem a mézeskrémes volt, azért a ropogós apróságokat sem utasítottam vissza. A kekszek különlegessége volt, hogy az egyik nagypapám méhészkedett, így az alapanyag egy része a kertből érkezett egyenesen a konyhába. A rögtön kóstolást nehezen sikerült legyőznöm, így a közelben mindig akad egy azonnal puha mézeskalács recept változat is.

mez3.jpg

Linzerkarika

A házi barack- vagy szilvalekvárral összeragasztott apró virágok, szívek vagy egyéb formák biztosítják a játék lehetőségét is. Egy kirakós amőbázás után mindenki elfogyaszthatja vagy szétoszthatja a zsákmányolt sütijét.

Jó és nyugodt készülődést kívánok.

Fotók: pixabay

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr1418000356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása