Van valamiféle báj az ünnepi készülődésben, bármilyen sok feladatot is jelentsen számunkra. Az öröm mindig jól jön.
A karácsonyi hangulat jellegzetességéből az ételek készítésénél saját magunk részesedünk először. A finom illatok és a kóstolás ott vannak a decemberi napjainkban.
Talán öregszem, talán nem, de a nosztalgia érzése engem mindig elér az év utolsó hónapjában. A kislányos várakozás időnként elönti a lelkemet. A legapróbb ajándékot is a legnagyobb örömmel fogadtam mindig. Mégis a tárgyiasult formáknál sokkal többet jelentett, hogy a szomszédban társasoztam, miközben a családtagjaim karácsonyt varázsoltak az otthonunkba.
Régen is az ételek vonták magukra a leginkább a figyelmemet. Kalács mindig került az asztalra, de mézzel, dióval, almával, fahéjjal is készültek édességek.
Diós hókifli
Régen falun minden más volt. A közösség, a személyesség ott volt a mindennapokban. A szomszédok segítették egymást. A készülődés napjaiban sütiket, ételeket is kínáltak, hogy a barátságok, az összetartozás érzése erősödjön mindenkiben.
Az egyik tradicionálisan készített édesség a mai napig nálunk a diós hókifli. Az omlós, porcukorba mártogatott édesség majszolását nehéz abbahagyni.
Hozzávalók
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 27 dkg finomliszt
- 9 dkg dió /helyettesíthetjük mandulával vagy mogyoróval is/
- 7 dkg porrá zúzott vaniliáscukor a sütibe
- 2 g porcukor a beleforgatáshoz
Elkészítés
1./ A lisztet és a cukrot egy tálban összekeverjük, majd átszitáljuk, és csipetnyi sóval ízesítjük.
2./ A darált diót a hideg vajjal szintén az alapanyagokhoz tesszük, majd az összemorzsolást követően elkészült összegyűrt tésztát 30 percre védőfóliában pihentetjük a hűtőben.
3./ Apró gombócok szaggatásával a masszát a kezünkkel meghengergetjük, és kifli vagy patkó alakban egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
4./ A sütiket 175 fokon előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütjük. Figyeljük az állapotukat, mert hamar kiszáradnak.
5./ A még langyos kifliket porcukorban meghempergetjük, és fémdobozba tesszük. Nagyon sokáig eláll.
Mézeskalács
Az év végi ünnepi készülődésben a legjobb pillantokat a mézeskalácsok jelentik. A készítésük, ízesítésük, díszítésük változatossága a kreativitásunkat is fejleszti.
Bár a gyerekkori kedvencem a mézeskrémes volt, azért a ropogós apróságokat sem utasítottam vissza. A kekszek különlegessége volt, hogy az egyik nagypapám méhészkedett, így az alapanyag egy része a kertből érkezett egyenesen a konyhába. A rögtön kóstolást nehezen sikerült legyőznöm, így a közelben mindig akad egy azonnal puha mézeskalács recept változat is.
Linzerkarika
A házi barack- vagy szilvalekvárral összeragasztott apró virágok, szívek vagy egyéb formák biztosítják a játék lehetőségét is. Egy kirakós amőbázás után mindenki elfogyaszthatja vagy szétoszthatja a zsákmányolt sütijét.
Jó és nyugodt készülődést kívánok.
Fotók: pixabay