Kirándulunk, fotózunk, kóstolunk és mesélünk | Romantikus vidék

Lencsefőzelék füstölt hússal

2022/12/31. - írta: Az otthon szépsége

Minden háznál más a szokás, de a lencse jól elkészítve laktató és finom

l2.jpg

Az év vége a csülök, a sonka, a maradék házikolbász időszaka is. Főzelékben, levesben is kiváló mindegyik.

Aki házilag füstöli a húsokat, igyekszik a régit elfogyasztani, és az újnak helyet készíteni. Az év fordulóján a nagyszülemnél mindig találtunk még valami finomat a spájzban, amit kiegészítőként beletehettünk a fazékba újévkor.

A füstölt húsok íze nagyon intenzív, mégis igazi gasztroélményt nyújt. Mint minden más alapanyagot, ezeket is mértékkel szükséges felhasználni. Ám egy magyaros étrenddel dolgozó háziasszonynak a kamrájában ezek az ételek mindig kapnak helyet.

A lencsét leves és főzelék formában is rendkívül sokszor elkészítem. Időnként zöldséggel és csipetkével gazdagítva, máskor csupán magában, virslivel vagy tükörtojással tálalva.

Ám ha van otthon  füstölt házikolbász, sonka, tarja vagy csülök, néhány kockát érdemes az ételbe tenni. Fantasztikusan zamatos főzeléket kapunk majd, és a tunkolás miatt már a mosogatásra sem lesz gondunk.

Hozzávalók:

  • 30 dkg áztatott lencse /konzerv lencsével helyettesíthető/
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kk liszt, 1 kk pirospaprika és kevés zsiradék a rántáshoz
  • só, bors, majoránna, babérlevél és 1 dl húsleves alaplé a fűszerezéshez
  • 10 dkg felkarikázott füstölt házikolbász
  • 5 dkg felkockázott füstölt sonka, füstölt tarja és/vagy bacon szalonna
  • 1 dl tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

1./ Kevés fűszerezett vízben a lencsét tegyük fel a tűzhelyre.

2./ Amikor a zöldség már kezd puhulni, tegyük bele a főzelékbe a füstölt húsokat, és fedő latt főzzük az ételt lassan tovább, hogy az ízek jól összeérjenek.

3./ Kevés zsiradékon a rántáshoz a fokhagymát a liszttel megdinszteljük. A tűzről lehúzva pirospaprikázzuk, valamint csomómentesre keverjük a forró húsleves alaplével. Az ételt rántjuk, majd összeforraljuk.

4./ A lencsefőzeléket forrón, ízlés szerint tejföllel díszítve, házikenyérrel tálaljuk.

Amikor levest készítünk, az ételt egészítsük ki 2 db karikára vágott sárgarépával, 1 db felaprózott fehérrépával, petrezselyemzölddel, valamint csipetkével. Nagyon finom ez a változat is!

Szerencsében, boldogságban, minden jóban gazdag 2023-as évet kívánok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr9518014554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása