A magyaros, kissé nosztalgikus jellegű ételek nélkülözhetetlenek a konyhánkból.
A burgonyás finomságok mindig felkeltik bennem az emlékeket, a múltidézést.
Kislányként sokat voltam a nagyszüleim krumpliföldjén. Na nem mindig dolgozni, inkább szemlélni azt a mezőgazdsági munkát, ahogy ők azt odaadással megcsinálták.
A burgonya a dédszüleink idejében is a legfontosabb élelmiszer alapanyag volt. Sokoldalúságának köszönhetően egytálételeket, főzelékeket, köreteket készítettek belőle. Gyakran belekerült a kovászos kenyérbe is. A legnagyobb kedvenc nálam a szilvalekváros gombóc volt.
Ahány ház, annyi hagyomány. A főzést leginkább a nagymamámtól tanultam meg, amikor nyári szünetben vigyázott rám gyerekkoromban. A régi, nosztalgikus, házias ízeknek nincsen párja. Ahogy a jól elkészített tejfölös paprikás krumplinak sem, ha minőségi alapanyagból főzünk.
Hozzávalók:
- 70 dkg megpucolt és felkockázott burgonya
- 25 dkg karikára vágott füstölt, húsos házikolbász
- 2 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- csípős pirospaprika, só, bors, babérlevél és kevés lestyán a fűszerezéshez
- víz és 2 dl húsleveslé
- 3 dl tejföl 1 ek liszttel simára keverve a habaráshoz
- 2 szelet bacon szalonna és petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés:
1./ Forró zsiradékban a hagymát megdinszteljük, és zsírjára lepirítjuk benne a házikolbászt.
2./ Amikor a füstölt kolbász enyhén ropogós lett, az étel alapot megszórjuk pirospaprikával, beleforgatjuk a kockára vágott burgonyát, és az ételt vízzel és a húsleveslével felengedjük, hogy a folyadék a krumplit elfedje.
3./ Lassú tüzön ízlés szerinti fűszerezést követően puhára főzzük a hozzávalókat.
4./ Amikor a burgonya is megpuhult, az ételt enyhén lepirítjuk, majd behabarjuk.
5./ A tejfölös paprikás krumplit egy vékony szelet bacon szlonnával, petrezselyemmel és ropogós házikenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a blog Vidéken facebook oldalához, hogy ne maradj le semmiről!