Az olajfaligetek hangulata is ott van a konyhában, amikor az olívabogyós kovászos kenyér készül.
Toszkána és a Közel-Kelet világa is csodálatos. Amerre sétál az ember, mindenhol az örökzöld növényekből álló ligetes erdők borítják a domboldalakat ősszel.
Varázslatos látvány. Az ételekben is benne van a vidék jellegzetes terméseinek az illata és az íze. Így van ez az olajbogyós kovászos kenyér készítésénél és kóstolásánál is.
Hozzávalók:
- 500 g búzakenyérliszt /BL80/
- 350 g állott, vagy forralt és lehűtött víz /a liszt nedvességfelvételének függvényében a víz mennyisége változhat/
- 100 g madre kovász
- 12 g só
- 1 kk olívaolaj
- 80 g felkarikázott és lecsepegtetett paprikával töltött olajbogyó
Elkészítés:
1./ A madre kovászt megetetjük, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk, míg a térfogata 2-3-szorosára megnő.
2./ Az átszitált lisztet, a kovászt, valamint a vizet egy tálban addig dagasztjuk, míg elválik a tészta az edény falától. Ezt követően az alapanyagot - hőmérséklettől függően - átlagosan 45 percig állni hagyjuk.
3./ A várakozási idő után a tésztát megsózzuk, 8-10 alkalommal az edény aljához csapkodjuk, és sziromhajtogatással tesszük kicsit feszesebbé. Mielőtt a tésztát lefedjük, belelmináljuk az oljbogyókat, és az ismételt hajtogatást követően újra állni hagyjuk. A hajtogatást 45 percenként még háromszor megismételjük.
4./ Az utolsó hajtogatás után a kenyerünket meglisztezett deszkán kicsit kinyújtjuk. A két szélét középre behajtjuk, majd szorosan feltekerjük, és az illeszkedésnél összecsipkedjük.
5./ Amikor a formázással elkészültünk, a nyers kenyeret meglisztezett konyharuhával kibélelt szakajtóba és zacskóba tesszük. 6-8 órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
6./ A pihentetés után a tésztánkat borotvapengével megvágjuk, és kedvünk szerint mintázzuk.
7./ A kenyérsütésre használt fedett edényünket 250 fokon felforrósítjuk 20 perc alatt, majd a kenyeret lefedve kb 25 percig sütjük. Ezt követően a fedőt eltávolítjuk, és további 25 percig 210 fokon folytatjuk a sütést.
Jó étvágyat kívánok!
Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a blog Vidéken facebook oldalához, hogy ne maradj le semmiről!