Romantikus vidék

Tudod miért eszünk farsang idején fánkot?

Az édesség különböző ízesítéssel is puha és könnyű

2023. január 29. - Az otthon szépsége

fank1.jpg

A legendák és a mesék velünk élnek. A farsang időszaka babonákban, hiedelmekben is gazdag.

Az óév végének ünnepsoroztát követően hamarosan az újévben ismét élményekben gazdag időszakban találjuk magunkat.

A hagyományokban és bővelkedő farsang időszakában a sztárédességek a fánkok. Kerek, szöglegetes, lekváros, csokoládés, vaníliás formában, ami a csokoládé imádó Gombóc Artúr felsorolása is lehetne teljesen véletlenszerűen.

A fánk eredetileg egy bécsi pékasszony türelmetlenségéhez kapcsolódik. A sztori szerint az üzleténél a vásárlók friss kenyérért tülekedtek. Az asszonyt állítólag annyira felbosszantotta a tömeg nyugtalansága, hogy a friss kenyértésztából kiszabva egy darabot a várakozók közé dobta. Szerencsére az irány nem volt teljesen jó, így a tészta forró olajban landolt, és pillanatok alatt szép aranybarnára sült. Krapfen - fánk - lett végül belőle.

Egy másik történet szerint Marie Antoinette egy álarcos bálon kóstolt először fánkot. Annyira ízlett neki, hogy megszerezte a péksütemény receptjét, és később a francia királyi udvrban báli szezon idején mindig hatalmas mennyiséget készítettek az édességből.

fank.jpg

Amikor az év első hónapjaiban farsang idején indultk a legények háztűznézőbe, fánkkal kínálták őket. Hagyomány szerint ha a lány megfelezte a fiúval a fánkot, akkor viszonozta a szerelmét. Aki nem hiszi, próbálja ki.

A fánkok sokféleségének világában a leggyorsabban és legkönnyebben kelesztés nélkül elkészíthető desszert a túrófánk. Sok változata létezik. Az aszalt gyümölccsel gazdagított variáció nagyon ízletes.

Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró

1 db tojás

1 csomag vaníliás cukor

4 dkg finomított kristálycukor

12 dkg finomliszt

1/2 csomag sütőpor

5 dkg szalt vörösáfonya

1/4 citrom és 1/4 narancs reszelt héja és csipetnyi só az ízesítéshez

Elkészítés:

1./ A túrót a cukorral, a tojással, valamint a kevés sóval kikeverjük.

2./ A masszába tesszük a több hozzávalót, és kézzel átgyúrjuk.

3./ A tésztából vizes kézzel apró gombócokat formálunk, majd forró olajban aranybarnára sütjük őket.

4./ Miután kicsit kihűltek a túrófánkok, fahéjas porcukorral vagy gyümölcslekvárral frissen tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a blog Vidéken facebook oldalához, hogy ne maradj le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr3818036534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása