A legendák és a mesék velünk élnek. A farsang időszaka babonákban, hiedelmekben is gazdag.
Az óév végének ünnepsoroztát követően hamarosan az újévben ismét élményekben gazdag időszakban találjuk magunkat.
A hagyományokban és bővelkedő farsang időszakában a sztárédességek a fánkok. Kerek, szöglegetes, lekváros, csokoládés, vaníliás formában, ami a csokoládé imádó Gombóc Artúr felsorolása is lehetne teljesen véletlenszerűen.
A fánk eredetileg egy bécsi pékasszony türelmetlenségéhez kapcsolódik. A sztori szerint az üzleténél a vásárlók friss kenyérért tülekedtek. Az asszonyt állítólag annyira felbosszantotta a tömeg nyugtalansága, hogy a friss kenyértésztából kiszabva egy darabot a várakozók közé dobta. Szerencsére az irány nem volt teljesen jó, így a tészta forró olajban landolt, és pillanatok alatt szép aranybarnára sült. Krapfen - fánk - lett végül belőle.
Egy másik történet szerint Marie Antoinette egy álarcos bálon kóstolt először fánkot. Annyira ízlett neki, hogy megszerezte a péksütemény receptjét, és később a francia királyi udvrban báli szezon idején mindig hatalmas mennyiséget készítettek az édességből.
Amikor az év első hónapjaiban farsang idején indultk a legények háztűznézőbe, fánkkal kínálták őket. Hagyomány szerint ha a lány megfelezte a fiúval a fánkot, akkor viszonozta a szerelmét. Aki nem hiszi, próbálja ki.
A fánkok sokféleségének világában a leggyorsabban és legkönnyebben kelesztés nélkül elkészíthető desszert a túrófánk. Sok változata létezik. Az aszalt gyümölccsel gazdagított variáció nagyon ízletes.
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró
1 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
4 dkg finomított kristálycukor
12 dkg finomliszt
1/2 csomag sütőpor
5 dkg szalt vörösáfonya
1/4 citrom és 1/4 narancs reszelt héja és csipetnyi só az ízesítéshez
Elkészítés:
1./ A túrót a cukorral, a tojással, valamint a kevés sóval kikeverjük.
2./ A masszába tesszük a több hozzávalót, és kézzel átgyúrjuk.
3./ A tésztából vizes kézzel apró gombócokat formálunk, majd forró olajban aranybarnára sütjük őket.
4./ Miután kicsit kihűltek a túrófánkok, fahéjas porcukorral vagy gyümölcslekvárral frissen tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a blog Vidéken facebook oldalához, hogy ne maradj le semmiről!