A fánkszezon idején üdítő ízfolt egy illatos kalács az étrendünkben.
A tél idején főzelékek és ragulevesek mellé kiváló párosítás egy kelttésztából készült, fonott édesség.
A kicsit kesernyés, magas kakaó tartalommal készült étcsokoládé, valamint a narancs igazi gasztroélményt ad. Akinek a kedvence a narancskrémmel töltött csokoládé, mindenképpen próbálja ki. Akinek nem, ő pedig azért kóstolja meg, hogy rátaláljon erre a csodás ízpárosításra.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg finomított kristálycukor vagy barnacukor, csipetnyi só
- 2 db tojás sárgája
- 5 dkg porcukorral és reszelt étcsokoládéval kevert kakaópor
- 1 narancs reszelt héja
- 7 dkg olvasztott margarin
- 1 kiskanál vaniliáscukor a tészta megszórásához
Elkészítés:
1./ Kevés langyos tejben 3 evőkanál liszttel, kevés cukorral és csipetnyi sóval felfuttatjuk az élesztőt.
2./ A kakaós töltelék a cukros tej, és az olvasztott margarin kivételével a hozzávalókat összekeverjük, hólyagosra dagasztjuk, majd langyos helyen fél órát a tésztát kelni hagyjuk. A margarin 2/3 részét a végén a sütihez keverjük.
3./ Kelesztést követően az alapanyagot 0,5 cm vastagra kinyújtjuk. A tésztát a maradék olvasztott margarinnal meglocsoljuk, majd rászórjuk a cukrozott, tört csokival összekevert narancshéj reszeléket és a kakaóport.
4./ A süteményt óvatosan összetekerjük, középen végigmetszük, és kifordítva összefonjuk. Ezt követően a tésztát sütőpapírral kibélelt sütőformába rakjuk.
5./ A kalács tetejét megkenjük a tojásfehérjével, valamint megszórjuk az elkülönített vaniliáscukorral.
6./ A tésztát lngyos sütőbe tesszük, hogy a felmelegedés alatt is keljen a tészta. 160 fokon lassan készre sütjük.
7./ Porcukorral meghintve tálaljuk. Készíthetünk hozzá gyümölcsmártást, amivel rendkívül finom. Vagy tálalhatjuk házilekvárral is.
Jó étvágyat kívánok!
Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a blog Vidéken facebook oldalához, hogy ne maradj le semmiről!