Egy nagy adag pirosra sütött ropogós burgonya mindig feldobja a napunkat.
A krumpli, vagy humorosan krumpedli néven is emlegetett zöldség jó együtt sonkával, túróval, sajttal, valamint hagymával is.
A zöldség ropogósra sütve ínycsiklandozó. Igazi gasztronómiai élmény. Amikor gyorsan szeretnék ebédet készíteni, vagy baráti társaságot látok vendégül, gyakran az asztalra kerül. A vitaminokban gazdag alapanyag Magyarországon történő elterjedését többek között II. József adókedvezménnyel kapcsolatos rendeletének köszönhetjük. Fokhagymás tejföllel tálalva köretként és főételként is megállja a helyét. Kiváló étel.
Hozzávalók:
- 50 dkg nagyobb méretű burgonya
- 15 dkg felkockázott füstölt sonka vagy szalonna
- 10 dkg reszelt sajt (trappista vagy füstölt)
- 2 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, bazsalikom a fűszerezéshez
Elkészítés:
1./ A burgonyákat alaposan mossuk meg, és két fakanálra helyezve vagdossuk be vékony szeletekre. Tegyük bele őket kevés zsiradékkal és vízzel egy tepsibe.
2./ A krumplit fűszerezzük, majd 160 fokon alufóliával letakarva süssük puhára.
3./ Amikor a zöldség már puha, a szétnyílt szeletek közé tegyük bele a füstölt szalonnát vagy a sonkát, és pirítsuk az ételt tovább.
4./ Tálalás előtt a burgonyákat öntözzük meg fokhagymás tejföllel, és szórjuk meg őket reszelt sajttal.
Jó étvágyat kívánok!
Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a blog Vidéken facebook oldalához, hogy ne maradj le semmiről!