Ropogós Hasselback sült krumpli

2023. április 14. 20:40 - Az otthon szépsége

Az étel sajttal, sonkával és tejföllel a legjobb, de köretként is kiváló

h_1.jpg

Egy nagy adag pirosra sütött ropogós burgonya mindig feldobja a napunkat.

A krumpli, vagy humorosan krumpedli néven is emlegetett zöldség jó együtt sonkával, túróval, sajttal, valamint hagymával is.

A zöldség ropogósra sütve ínycsiklandozó. Igazi gasztronómiai élmény. Amikor gyorsan szeretnék ebédet készíteni, vagy baráti társaságot látok vendégül, gyakran az asztalra kerül. A vitaminokban gazdag alapanyag Magyarországon történő elterjedését többek között II. József adókedvezménnyel kapcsolatos rendeletének köszönhetjük. Fokhagymás tejföllel tálalva köretként és főételként is megállja a helyét. Kiváló étel.

Hozzávalók:

  • 50 dkg nagyobb méretű burgonya
  • 15 dkg felkockázott füstölt sonka vagy szalonna
  • 10 dkg reszelt sajt (trappista vagy füstölt)
  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, bazsalikom a fűszerezéshez

Elkészítés:

1./ A burgonyákat alaposan mossuk meg, és két fakanálra helyezve vagdossuk be vékony szeletekre. Tegyük bele őket kevés zsiradékkal és vízzel egy tepsibe.

2./ A krumplit fűszerezzük, majd 160 fokon alufóliával letakarva süssük puhára.

3./ Amikor a zöldség már puha, a szétnyílt szeletek közé tegyük bele a füstölt szalonnát vagy a sonkát, és pirítsuk az ételt tovább.

4./ Tálalás előtt a burgonyákat öntözzük meg fokhagymás tejföllel, és szórjuk meg őket reszelt sajttal.

Jó étvágyat kívánok!

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a blog Vidéken facebook oldalához, hogy ne maradj le semmiről!

süti beállítások módosítása