Kirándulunk, fotózunk, kóstolunk és mesélünk | Romantikus vidék

A létezés eufóriája

2023/04/26. - írta: Az otthon szépsége

Fahidi Éva szerint ha van egyetlen érték a Földön, akkor az az emberi élet

fahidi_eva.jpg

Méltóságteljes kedvesség és elegancia árad a filmvászonról is Fahidi Éva személyéből.

A létezés eufóriája című dokumentumfilmet tegnap Szombathelyen láthatta a közönség.

A Sóvirág című darab próbafolyamatait és Fahidi Éva élettörténetét is feldolgozó alkotás közel másfél órányi ideje alatt a feszült figyelem, az érdeklődés, az együttérzés, valamint a táncművészet felé elismerés keveredett a lelkemben.

Szívszorítóan gyönyörű történetet láttam ugyanis első alkalommal egy szomorkás időjárással körbe ölelt délutánon.

A mozivásznon emlékek elevenedtek meg táncmozdulatok és szavak által két csodálatos nő előadásában. Nehéz mondatokban kifejezni az átélt élményt. Talán a túlságosan erős empátiám is oka lehet ennek. Nem tudom.

A hétköznapi élet egyszerű történésével kezdődő dokumentumfilm már első pillanatában is bemutatja a 97 éves holokauszt túlélő hölgy nőiességét. Egy fodrászatból indult ugyanis a sztori. A szépség, annak ápolása, a női báj valamint az életszeretet megragadó módon áradt minden filmkockából. Annak ellenére, hogy az író, művésznő a közönségtalálkozón végül személyesen mégsem tudott megjelenni, a résztvevők érzékelhették egyéniségének közelségét a bemutatott darab által.

Rengeteg alkalommal sok helyen megjelent már, hogy Fahidi Éva 20 évesen érkezett haza Auschwitz-Birkenauból. A borzalmak említésén túl a rendkívüli életszeretettel rendelkező hölgy mondandójában a humor is ott volt. Kedvesen szellemes megjegyzéseire a nézők halk kuncogással reagáltak.

Az életbölcsesség az idő haladásával felhalmozódik, a szépség azonban megfakul. Ám Évától megtanultuk, hogy a fiatalság az öregedés ellenére maradandó lehet a lelkünkben.

A filmvetítést követően Murai András filmtörténész beszélgetett Szabó Réka filmrendezővel és Kovács Claudia operatőrrel.

És mi a legfontosabb érték?

Ha van egyetlen érték a Földön, akkor az az emberi élet. Mert megismételhetetlen és visszahozhatatlan. | Fahidi Éva

A nyitó fotón az alkotás egyik filmkockája látható, amelyet a vetítés során készítettem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romantikusvidek.blog.hu/api/trackback/id/tr5418111086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása