Hamarosan érkezik a ködös, párás, hideg időjárás. Ilyenkor jólesik egy forró leves.
Egy erdei túra minden évszakban sok élményt ad. Megérkezett az elmúlt héten a minimál módon összeállított túlélő cuccom. Bár a terepen még nem vagyok túlságosan gyakorlott a gasztronómiában és a túlélési gyakorlatok végrehajtásában, terveim szerint fejleszteni fogom a fizikai állóképességemet.
A korábbi felszereléssel már készítettünk egy hosszabb túra alkalmával teát és kávét. Az új eszközökkel azonban már egy zöldséglevest is meg tudunk csinálni és kóstolni.
Hozzávalók:
- 2 db kisebb vöröshagyma felaprózva
- 30 dkg áztatott fehér- vagy vörösbab /konzervvel helyettesíthető/
- 2 db sárgarépa felaprózva
- 1 db fehérrépa felaprózva
- 1 db zeller felaprózva
- 15 dkg csipetke
- pirospaprika, só, fekete- és fehérbors, babérlevél, őrölt szerecsendió, majoránna és petrezselyemzöld a fűszerezéshez
- 1 kk ecet a savanyításhoz /elhagyható/
- 1 dl tejföl a tálaláshoz /elhagyható/
Elkészítés:
1./ Kevés zsiradékon a hagymát, a zöldségeket megdinszteljük, pirospaprikával megszórjuk, majd húsleveslével vagy vízzel felengedjük.
2./ Az ételt ízlés szerint fűszerezzük, majd lassú tüzön a hozzávalókat puhára főzzük.
3./ Amikor a leves már majdnem kész, belecsipkedjük a tésztát /liszt, só, és egy tojás összedolgozásából/, és kicsit megbolondítjuk ecettel is.
4./ A bablevest tejföllel és friss petrezselyemzölddel tálaljuk. Ropogós házikenyér, pogácsa vagy sörkifli jól illik hozzá.
Jó étvágyat kívánok!
Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a blog Élet vidéken facebook oldalához, hogy ne maradj le semmiről!