Kísérteties rejtélyek halloween idejéből

2023. október 31. 14:50 - Az otthon szépsége

Hátborzongató történetek

hor.jpg

Árnyak világa, varjak, fekete macskák, bizarr látvány és várfagyasztó hangok. Ez a halloween?

Bár évtizedekkel korábban hazánkban még a halloween szó jelentése sem volt igazán ismert a horrorisztikus játékokkal, mára az amerikainak tartott, ám kelta misztikumból származó ’minden szentek ünnepe’ divattá vált.

Az online felületeken ömlik velünk szemben giccses módon a játékosnak tűnő látvány a megelevenedni látszó test nélküli lényekről, a holtak testével táplálkozó varjakról, baglyokról, vért kóstoló denevérekről, vagy éppen a Sikoly című filmből ismert álarcok különböző változatairól. Néhányan lassanként már talán közömbösen ellenállóvá lesznek, míg mások egyre inkább ’beleássák’ magukat ebbe a valójában ismeretlen kultuszba.

Honnan származik a halloween?

Az "All Hallows Eve" elnevezés a mindenszentek előestéjére utal. Ilyenkor az emberek egy része játszani kezd: szörnyeket ábrázoló maszkokat, horrorisztikus jelmezeket vesznek magukra. A maskaráknak köszönhetően néhány helyen tömegesen jelennek meg az utcákon a boszorkányok, a szellemek, a vámpírok és a szörnyek.

Hollywood néhány vérfagyasztó filmkockájának, valamint a lelkes rajongóknak is köszönhetően ma már sikk lett a holtak, az árnyak világával kacérkodni. Ettől én magam inkább távol maradok minden évben, bármennyire őskövületnek számítok is a magatartásommal. A halál birodalma ugyanis egyáltalán nem vonzó. Sőt... kifejezetten rossz.

Akár a történelmi mítoszokra gondolunk, akár a legősibb könyvből, a Bilbiából emelünk ki példát, mindig van tanulság.

A halottidézés, az árnyak vagy a szörnyek világa legtöbbször félelmet kelt az élőkben.

A megközelítőleg kettő évtizede elterjedt halloween-i bulikultúra bár hazánkban is népszerű, érdemes átgondolni a folyamában történő részvételt.

h_2.jpg

Vérfagyasztó titokzatosságok

Narancssárga zoknis gyilkos

A narancssárga zoknis gyilkos vajon örökre rejtély marad? 1979. október utolsó napján történt, hogy egy fiatal nő holtestére találtak rá egy sötét utcai sikátorban. Az áldozatot meggyalázták, majd ezt követően megfojtották. A hölgy testén a gyilkos egyetlen ruhadarabot hagyott rajta, ami egy narancssárga zokni volt. A sikertelen nyomozás után évekkel később Henry Lee Lucas, egy sorozatgyilkos ismerte be a szörnyű tettet. Ám amikor kiderült, hogy halálbüntetést kapott, a férfi a korábbi vallomását visszavonta.

Az igazságra nem derült fény. Lucasról egyébként köztudott volt, hogy számos gyilkosságot bevallott, amit nem ő követett el. Valójában senki sem tudta, hány embert ölt meg élete során.

h1_3.jpg

Egy dúsgazdag férj feleségének nyoma veszett

2018. október 31-én rejtélyes körülmények között tűnt el Anna-Elisabeth Hagen, egy rendkívül gazdag üzletember 68 éves felesége. A rendőrség hónapokig nyomozott a különleges esetben. A hatóságok egy ideig a férjet gyanúsították a nő eltűnése miatt, bizonyíték hiányában a letartóztatás után rövid idővel kénytelenek voltak őt elengedni.

Az eltűnt könyvtáros

1966 októbere sem zárult horror nélkül az Amerikai Egyesült Államok kaliforniai Riverside egyetemének könyvtára közelében történtek miatt. Halloween reggelén egy brutálisan meggyilkolt lány holttestét találták meg. A nőt megkéselték és különös kegyetlenséggel agyonverték. A hatósági nyomozás megkezdése után néhány héttel a rendőrség egy beismerő vallomást kapott írásban, melynek szerzője magára vállalta a gyilkosságot.

Időközben a könyvtár egyik dolgozója eltűnt. Utólag azonban kiderült, hogy Ross Sullivan elmegyógyintézetbe került, ahol súlyos bipoláris zavar, valamint skizofrénia tünetegyüttesével kezelik. A nyomok alapján néhány bizonyíték is gyanúsíthatóvá tette a férfit, ám büntethetősége kétséges maradt.

Ez egy véleménycikk.

A fotók illusztrációk a pixabay oldalról.

süti beállítások módosítása