Ő volt a magyar fotográfus festőművész

2023. november 18. 09:18 - Az otthon szépsége

110 éves lenne Rozsda Endre

ido.jpg

Az emlékeinek világából alkotott maradandót.

110 éve, 1913. november 18-án Mohácson született Rozsda Endre magyar származású festő, fotográfus, grafikus. Az absztrakt szürrealizmus kiemelkedő képviselője volt. Rosenthál Endre (eredeti név) a magyar művészettörténet területén sokáig ismeretlen volt. Tehetsége azonban addig vitte, hogy Picassot is tanította. 1938-ban költözött Párizsba, ám Franciaország német megszállása után kitűzte magára a sárga csillagot, és újra Budapesten telepedett le rövid időre. Csodával határos módon maradt életben. Családja nagy része a holokauszt áldozata lett.

re2.jpg

Rozsda Endre az Európai Iskola képviselője lett. Élete nagy részét végül mégiscsak a francia fővárosban élte le. André Breton barátja volt. A művész leginkább a festészetéről volt híres, ám halálát követően a Magyar Fotográfiai Múzeum megkapta a teljes fotográfiai hagyatékát.

re0.jpg

Rozsda Endre 14 évesen kezdett fotózni valószínűleg Weidlich Endre fényképészmesternél, aki az elsőként támogatta a fiú próbálkozásait. A művész tevékenysége során rengeteg olyan fényképet készített, amelyet ma szociofotónak nevezünk.

re.jpg

Rozsda Endre a második világháború vészjósló, sötét évei alatt is folyamatosan alkotott minden nehézség ellenére. Ebben a korszakban - pontosan 1942-ben - festette meg első igazán absztrakt alkotását Az igaz királya címmel. Ezt a festményét tartotta az első olyan művének, amit saját maga által kreált formavilággal fogalmazott meg. Rozsda Endre művészete itt kezdett kibontakozni. A világháború idején Párizsban, majd később Budapesten teljesedett ki.

rof.jpg

Rozsda Endre: Az igaz királya, 1942, 60×116 cm, olaj, vászon,
Atelier Rozsda, Párizs

 

Munkásságát gyermekkorának élményei határozták meg leginkább.

Emlékeimből és a fényből sűrű szövetet szövök, amelyet addig szemlélek, amíg meg nem elevenedik, vissza nem bocsátja tekintetemet, és elém nem emelkedik. Az időt akarom megragadni, uralni, becsülni. Az idő, a sokszínű és csillogó felejtés; örömök és szenvedések, az idő gyöngyözik. Köröskörül befonom emlékeim borostyánját. Nem akarok sem vélekedni, sem magyarázni, hanem megérteni. Fejemet az időre hajtom, és hallgatom, mit mond.

süti beállítások módosítása