Az utóbbi években egyre többen keresnek egészségesebb, rostban gazdagabb alternatívát a hagyományos kenyerek helyett – így váltak igazán népszerűvé a különféle magvas kenyerek. Ezek a termékek nemcsak ízletesek, hanem gyakran dúsítják a mindennapi étrendet hasznos tápanyagokkal is. De vajon minden magvas kenyér valóban jó választás? Mennyire különböznek egymástól az ízek, az állag, a magtartalom vagy éppen az összetevők? Tesztünkben többféle, boltban kapható magvas kenyeret vizsgáltunk meg, hogy kiderüljön, melyik az, amelyik valóban megéri az árát.
Kenyér olajos maggal
Az olajos magos kenyér 100 kg összes lisztre számítva legalább 8 kg, a kenyér nevében szereplő olajos mag felhasználásával, kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő kovászkészítmény felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, kelesztéssel, sütéssel előállított termék.
Érzékszervi jellemzők
Alak: vekni, kerek vagy formában sült, arányosan domború, szabályos; ne legyen torz, benyomódott.
Héj: vörösesbarna, a felületen az olajos mag darabok láthatók, sima vagy vágott, ritkán cserepes, lehet fényes vagy szórt; ne legyen végigrepedt, szennyezett, égett, átnedvesedett, sérült.
Bélzet: a kenyérbél átsült, a héjtól nem elváló, egyenletes, világosabb barna színű, a magvak a bélzetben jól láthatók, egyöntetű állományú, rugalmas, csomómentes; ne legyen szalonnás, ragacsos, nyers, ne legyen morzsálódó, széteső; ne tartalmazzon idegen anyagot.
Íz és szag: aromás, az illatban és ízben jelenjen meg a felhasznált olajosmag, harmonikus; ne legyen idegen ízű vagy szagú.
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltuk meg a márkás és sajátmárkás csomagolt, magvas kenyereket.
Ezeket egyenként tálaltuk fel a kóstolóknak, hogy a teljes vakteszt (3,5 óra) ideje alatt a teszt végére maradó kenyerek ne száradjanak ki.
Illat: enyhe, természetes illatokat vártunk, az idegen illatokat lepontoztuk.
Állag: a kenyér puha, rugalmas (ha összenyomjuk a két ujjunk között a kenyértésztát, nem tapad teljesen össze). A száraz, rugalmatlan, ragadós állagú termékeket lepontoztuk. Főként rágáskor jelentkezik a gyengébb állag, amikor szinte gyurmaszerűvé áll össze a kenyér tésztája, a rosszabb minőségű kenyereknél.
Íz: a természetes kenyérízt és a magok jellegzetes ízét kerestük. A fontos az volt, hogy ne érezzünk idegen ízt, mellékízt.
18. Royal Többmagvas kenyér teljes kiőrlésű, egységár: 2 378 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont
Enyhe kenyér- és aromás illat. Vékony, világos színű héj magokkal. A bélzet inkább kötöttebb állagú, és nincs benne mag. Kóstoláskor leginkább az aromás ízt éreztük, a magok íze alacsony intenzitású. Összetevők: lenmag, napraforgómag, szezámmag.
16. Vita Sütő Magvas Vidéki cipó szeletelt, egységár: 1 598 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont
Enyhe, kovászos illat. Felületén jól látszanak a magvak. Fehér színű, a héja sültebb. Lyukacsos, masszívabb állag. Kóstoláskor a magok alig érezhetők, de ropogósok, ízben nem érezhetők. Édeskés fehérkenyér-íz. Összetevők: szezámmag, napraforgómag, lenmag, chiamag, fehér quinoamag, kendermag.
16. Erdélyi Pékség Erdélyi búzakenyér szezámmaggal, egységár: 1 178 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont
Csak a külsején van szezámmag. Fehér kenyér, enyhe kenyérillat. A héja szépen sült, barnás színű, a bélzet megfelelően rugalmas. Ízében átlagos fehér kenyér. Összetevők: szezámmag.
15. Vita rozsos magvas vekni szeletelt, egységár: 1 798 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont
Enyhe, rozsos illat. Felületén jól látszanak a magvak. Fehér színű, a héja sültebb. Lyukacsos, rugalmas állag. Kóstoláskor a magok alig érezhetők, de ropogósok, ízben nem érezhetők. Édeskés, rozsos kenyéríz. Összetevők: lenmag, zabpehely, szezámmag, napraforgó.
14. Jaus négy gabonás kenyér lenmaggal és napraforgómaggal, egységár: 2 378 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont
Savanyú, kovászos és búzalisz- illat. Sötét színű. A kenyér héja sültebb, ropogós, a bélzet rugalmas, lyukacsos. Kóstoláskor a magok ropogósak, a kenyér íze meglepően édes. A magok jól láthatók a felületén. Összetevők: lenmag, napraforgómag.
13. Vitajó magvas cipó, egységár: 1 498 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont
Enyhe fehérkenyér-illat. Világosbarna színű héj, amin vékony búzalisztréteg is látható. A bélzet lyukacsos szerkezetű, a magok az apróbb darálás miatt alig látszanak. A kenyér íze megfelelő, de a magok íze nem érezhető. Összetevők: búzatöret, rozstöret, búzakorpa, szójatöret, lenmag.
11. Kanizsa Pékség Magvas Kenyér szeletelt, egységár: 998 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Enyhén rozsos, aromás illat. Világosbarna színű, lyukacsos bélzet, jól látszanak az apróbb magdarabok. A héja szépen sült, kissé morzsalékos, a bélzet rugalmas állagú. Megfelelő ízű kenyér, a magvak íze is érezhető. Összetevők: rozstöret, napraforgómag, lenmag.
11. Hajdúság Sütödék Pur Pur teljes kiőrlésű szeletelt cipó, egységár: 1 698 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Rozsoskenyér-illat. A héj sötétbarna színű, vékony és sült, ropogósabb állagú. A bélzet lyukacsos szerkezetű, kissé kötöttebb állagú, vegyes méretű magdarabokkal. Ízében inkább édeskés, a magok ropogósak. Összetevők: tökmag, napraforgómag.
10. Frissen a Péktől szeletelt E-mentes Hajdinás kenyér, egységár: 998 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Enyhe, rozsos illat. Világosbarna színű, vékony, de ropogós héj. A bélzet lyukacsos, kissé morzsalékos állagú, az apróbb magok jól látszanak. Megfelelő ízű kenyér, magok ropogósak. Összetevők: napraforgómag, lenmag.
9. Frissen a Péktől szeletelt E-mentes Tökmagos kenyér, egységár: 998 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe fehérkenyér-illat. Világos színű, kissé morzsalékos állag. A tökmag csak a héjon található egészben, ami enyhén ropogós és sós. Kóstoláskos a fehér búzakenyér ízét jól kiegészíti a tökmag ropogósabb, sós zamata. Összetevők: tökmag.
8. Pannon Sütő Pur Pur cipó, egységár: 2 854 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Rozsos illat. Sötét barna színű, vékony héj. A bélzet is sötét színű, kötöttebb, szárazabb állagú, a nagyobb magdarabok jól látszanak. Kellemes ízű kenyér, a magok is ropogósak. Összetevők: szójatöret, tökmag, napraforgómag, burgonyapehely, dió.
6. SPAR Tökmagos kenyér, egységár: 1 623 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Megfelelő kenyér- és tökmagillat. A héj sötétebb barna színű, kissé morzsalékos. A bélzet kötöttebb, de rugalmas, az apró tökmagdarálék alig észrevehető. Az ízében jól érezhető a tökmag, a darabok ropogósak és jóízűek. Összetevő: tökmag.
6. Ludwig és Mentesi Jókenyér kovászos wellness kenyér, egységár: 1 398 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Megfelelő intenzitású kovászoskenyér-illat. A héja vékony, azonos színű a bélzettel. A magvak a bélzetben apróbb méretűek, ropogósak. A kenyér íze a kovásznak megfelelően enyhén savanykás, utóízben a magok íze enyhébben érezhető. Összetevők: napraforgóbél, zabpehely, szezámmag.
4. Frissen a Péktől szeletelt E-mentes Magvas kenyér, egységár: 998 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Kellő intenzitású, rozsos illat. Világosbarna színű, vékony, de ropogós héj. A bélzet lyukacsos, kissé morzsalékos állagú, az apróbb magok jól látszanak. Megfelelő ízű kenyér, a magok ropogósak. Összetevő magok: köles, lenmag, napraforgómag, szezámmag.
4. Erdélyi Pékség szeletelt Magvas cipó, egységár: 1 598 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Megfelelő, kovászos kenyérillat. A héj barna színű és vékony, jól átsült. A bélzet lyukacsos, rugalmas állagú, jól látszanak a kisebb magdarabok. Kellemes ízű kenyér, a magok ropogósak. Összetevők: napraforgómag, lenmag.
3. Ludwig és Mentesi trend+ csökkentett szénhidráttartalmú brotter, egységár: 2 283 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Kellemes kenyérillat, a magok illata is érezhető. A héja vékony, sültebb, ropogós. Kisebb és nagyobb darálású magok vannak benne. A bélzet lyukacsos, rugalmas, nagyon sok mag van benne. Jó ízű kenyér, amit a magok íze még finomabbá tesz. Összetevők: lenmag, napraforgóbél, szezámmag.
2. Ceres Sütő Rozsos négy-magkeveréses kenyér, egységár: 2 654 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Kellemes, rozsoskenyér- és magkeverék-illat. A héj maggal szórt, megfelelő vastagságú, ropogós állagú. A bélzet kellően lyukacsos, rugalmas, apróbb magdarabokkal. Ízében megjelenik a rozsos jelleg és a kiváló állagú magok aromái is. Összetevők: lenmag, napraforgómag, szezámmag, tökmag.
1. Ceres Sütő Napicipó magokkal, egységár: 1 548 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Finom, friss kenyér- és magkeverék-illat. A héj megfelelő vastagságú, ropogós állagú. A bélzet kellően lyukacsos, rugalmas, apróbb magdarabokkal. Kóstoláskor a kiváló minőségű lisztek és a magok finom ízei érezhetők, megfelelő sózással. Összetevők: lenmag, napraforgómag, tökmag, szezámmag.
A tesztgyőztes Ceres Sütő Napicipó magokkal az AUCHAN, TESCO, PENNY, METRO, COOP, REÁL, KEREKES és a CBA üzleteiben kapható.